Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Έρχεται... ηλεκτροσόκ: 30% πάνω η τιμή χονδρικής του ρεύματος

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους καταναλωτές ρεύματος τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές χονδρικής έχουν πάρει καθαρά ανοδική πορεία από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και πλέον έχουν απομακρυνθεί πολύ από τη μέση τιμή του Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι οι πάροχοι θα επιβάλουν τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγιά τους.
Ειδικότερα, ενώ απομένουν επτά ημέρες για το τέλος του μήνα, οι χρηματιστηριακές τιμές του ρεύματος παρουσιάζουν... υπερθέρμανση. Η τιμή για την αυριανή ημέρα ανέβηκε στα 94,27€/MWh, ενώ η μέση τιμή για τον Μάιο έχει ανεβεί στα 78,57€/MWh και είναι η ένατη υψηλότερη στον ευρωπαϊκό χώρο (περιλαμβάνονται όχι μόνο χώρες της Ε.Ε., αλλά όλες οι διασυνδεδεμένες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία).
Η αύξηση της μέσης τιμής σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 60 ευρώ, φθάνει το 30%. Οι πάροχοι ενέργειας, σύμφωνα με την πληροφορίες, δεν προτίθενται απορροφήσουν, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, αυτές τις αυξήσεις της τιμής χονδρικής, κάτι που σημαίνει ότι για τον Ιούνιο οι τιμές που θα ανακοινώσουν θα είναι σημαντικά αυξημένες.
Αιτία της απότομης ανόδου των τιμών είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή στο ενεργειακό μείγμα της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως εκτιμούν ειδικοί, η νέα ισορροπία με μεγαλύτερη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες πιέζουν ανοδικά τις τιμές, θα διατηρηθεί ολόκληρη τη θερινή περίοδο.
Όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που κυμαίνονται πέριξ των 35€/MWh. Όπως σημειώνει η Εθνική Τράπεζα, οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο (στα 29 €/MWh περίπου ή -31,6% ετησίως) με την αγορά να εμφανίζεται ισορροπημένη τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, εμφανίζοντας ήπιες μόνο ανοδικές τάσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπουν μέση διεθνή τιμή φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά στα 33 €/MWh περίπου για το υπόλοιπο του έτους, -22,0% κατά μ.ο., συγκριτικά με το 2023, υποδηλώνοντας διατηρήσιμη αρνητική επίδραση στο σύνολο του 2024.
Μέχρι και τον Απρίλιο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ήταν όλο και πιο έντονα αρνητικός, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Ιανουάριο η πτώση σε 12μηνη βάση ήταν -0.4%, τον Φεβρουάριο -1.1%, τον Μάρτιο -4.6% και τον Απρίλιο -7,4%.
Το 2023, η πτώση των τιμών του ρεύματος βοήθησε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά σταδιακά τα οφέλη αυτά εξανεμίζονται. Όπως παρατηρεί η Εθνική Τράπεζα, οι μειωμένες τιμές ηλεκτρισμού –με τις οριακές τιμές χονδρικής να συναρτώνται άμεσα από τις τιμές αερίου– άσκησαν επίσης σημαντική αποπληθωριστική επίδραση το 2023, αφαιρώντας 0,8 π.μ. κατά μ.ο. ανά μήνα από τον πληθωρισμό, η οποία εξασθένησε στις -0,2 π.μ. τον Απρίλιο. Η επίδραση του ηλεκτρισμού αναμένεται να παραμείνει οριακά αρνητική τους επόμενους μήνες και να μηδενιστεί μέχρι τα τέλη του έτους (σ.σ.: επειδή οι τιμές θα αυξάνονται).
Υπενθυμίζεται ότι στους καταναλωτές, εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικές, θα πέσουν τους επόμενους μήνες και οι επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι μέχρι να καλύψουν παλαιότερα κόστη ρευματοκλοπών. Αυτή η πρακτική, ήδη, έχει εμποδίσει τον προηγούμενο μήνα να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τη μείωση τιμών χονδρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα