Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Gliese 12b: Βρήκαν πλανήτη σαν τη Γη που έχει πάντα… καύσωνα – Εντυπωσιακή ανακάλυψη


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο πλανήτη που θα μπορούσε δυνητικά να υποστηρίξει ανθρώπινη ζωή και δεν είναι τόσο μακριά... σχετικά μιλώντας.
Θα χρειαστούμε μόλις… 300.000 χρόνια για να τον προσεγγίσουμε
Η θερμοκρασία στον Gliese 12b είναι περίπου 42C, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι βιώσιμος για ανθρώπινη ζωή. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους λίγους γνωστούς πλανήτες όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβιώσουν.
«Θα ήταν δυσάρεστο για έναν άνθρωπο, αλλά ο τρόπος που ορίζουμε την "κατοικησιμότητα" είναι ότι υγρό νερό θα μπορούσε να υπάρχει στην επιφάνεια του πλανήτη, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε», λέει η Larissa Palethorpe από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Η Palethorpe και μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν τον δορυφόρο Transiting Exoplanet Survey Satellite της NASA, γνωστό ως TESS, για να εντοπίσουν τον πλανήτη σε τροχιά γύρω από το άστρο του. Τους πήρε λιγότερο από ένα χρόνο για να υπολογίσουν στη συνέχεια το μέγεθός του, τη θερμοκρασία του και τον τρόπο με τον οποίο κινείται.
«Οι μικρότεροι πλανήτες είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούν», δήλωσε η Palethorpe. «Η ανίχνευση ενός τόσο κοντινού πλανήτη είναι πραγματικά συναρπαστική, διότι μας επιτρέπει να κάνουμε ανάλυση της ατμόσφαιρας, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε πολλά περισσότερα γι' αυτόν».
Ο Gliese 12b είναι σχετικά κοντά με τη Γη, σε απόσταση μόλις 40 ετών φωτός. Ωστόσο, θα χρειαζόταν το ταχύτερο διαστημόπλοιό μας περίπου 300.000 χρόνια για να φτάσει εκεί σήμερα, σύμφωνα με την Palethorpe.
Ο πλανήτης, ο οποίος έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την Αφροδίτη, περιφέρεται γύρω από τον ήλιο του κάθε 12,8 ημέρες. Ο ήλιος, που ονομάζεται Gliese 12, είναι ένας ψυχρός ερυθρός νάνος που βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων.
«Το φως που βλέπουμε τώρα είναι από 40 χρόνια πριν - τόσο καιρό χρειάστηκε για να φτάσει σε εμάς εδώ στη Γη», δήλωσε ο καθηγητής Thomas Wilson του Warwick, ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη.
«Πλανήτες όπως ο Gliese 12b είναι λίγοι και σπάνιοι, οπότε το να μπορούμε να εξετάσουμε έναν από τόσο κοντά και να μάθουμε για την ατμόσφαιρα και τη θερμοκρασία του είναι πολύ σπάνιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα