Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Γ. Λεβεντάκης: «Τα λεφτά για τα Φιλιατρά χαθήκανε»

Τέλος η χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ για αστική αναβάθμιση
Αίσθηση προκάλεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας η… «αποκάλυψη» του δημάρχου Γεωργίου Λεβεντάκη, ότι «τα λεφτά για τα Φιλιατρά χαθήκανε», απαντώντας σε αναφορά του Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση σχετικά με το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας», το οποίο περιλαμβάνει δύο υποέργα, την «Αστική αναβάθμιση περιοχής ΠΕ3 Κυπαρισσίας» με χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ και την «Αστική αναβάθμιση Φιλιατρών» με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ. Έργο και υποέργα για τα οποία πολλά είχαν ειπωθεί σε συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου την παρελθούσα δημοτική περίοδο, αλλά και προεκλογικά.
Μάλιστα, η Ο.Ε. ασχολήθηκε κατ’ επανάληψη με τις διακηρύξεις των δύο υποέργων, σχετικά τους όρους των διαγωνισμών. Για το έργο «Αστική Αναβάθμιση Φιλιατρών – Υποέργο 2 της Πράξης “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας”», με την εκτιμώμενη αξία σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 403.225,81 ευρώ, ΦΠΑ: 96.774,19 ευρώ), τελικά η Ο.Ε. είχε αποφασίσει τους όρους διακήρυξης και ορίσει ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών την 31η/7/2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00 και ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών την 2α/8/2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00.
Έκτοτε δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας για την τύχη του διαγωνισμού, καίτοι προεκλογικά γίνονταν αναφορές στη χρηματοδότηση του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας».
Στον προϋπολογισμό του 2024 υπάρχει στις «Δαπάνες» εγγραφή του έργου «Αστική Αναβάθμιση Φιλιατρών» στον Κωδικό 64.7323.09 με 500.000 ευρώ (του προηγούμενου οικονομικού έτους – 2023), αλλά για το 2024 με μηδενικό ποσό (0), χωρίς ουδείς από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να ενημερώσει τι συμβαίνει, παρότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 5 Μαρτίου 2024.
Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα τίποτα δεν είχε γίνει γνωστό, ώσπου αναφέρθηκε ο κ. Κατρίτσης, παρεμπιπτόντως κατά τη διάρκεια συζήτησης άλλου θέματος, στο έργο της Π3Ε και της αστικής αναβάθμισης Φιλιατρών, με τον κ. Λεβεντάκη να λέει για τα Φιλιατρά «Δεν τα πήραμε» και τον κ. Κατρίτση να ρωτά: «Γιατί; Τα χάσατε εσείς;». Τότε ο κ. Λεβεντάκης απάντησε «1,5 εκατ. ευρώ πήρε η Κυπαρισσία, 500.000 ευρώ τα Φιλιατρά. Τα λεφτά των Φιλιατρών χαθήκανε». «Γιατί;», ρώτησε ο κ. Κατρίτσης, με το δήμαρχο Τριφυλίας να απαντά επιρρίπτοντας ευθύνες στη διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας. «Να τα πείτε, να ξέρουμε τι γίνεται», σημείωσε ο κ. Κατρίτσης, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά επιμένοντας στις ευθύνες που είχε πρωτύτερα αναφέρει.
Σημειώνεται πως το έργο αφορούσε στην αστική αναβάθμιση των Φιλιατρών με πλήρη ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε κεντρικές οδούς, καθώς και την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων στην προς ανάπλαση περιοχή. Συγκεκριμένα, οι εργασίες ανακατασκευής αφορούν στα πεζοδρόμια των κάτωθι οδών: α) Ι. Μεταξά (Δεκατεσσάρων), από το πάρκο Αεροπόρων έως τη διασταύρωση με την οδό Μ. Αλεξάνδρου, β) Φουρναράκη, από το Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο έως την πλατεία Καποδιστρίου (κεντρική πλατεία Φιλιατρών). Αλγεινή εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι ενώ, όπως είπε ο κ. Λεβεντάκης, «χαθήκανε τα λεφτά», μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κανένας από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν είχε ενημερώσει επίσημα και δημόσια για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.      Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα