Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Το λάθος που κάνουμε με τα βαμμένα αυγά και βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας


Βάφουμε τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη και όσοι δεν προλάβουν τότε, τα βάφουν το Μεγάλο Σάββατο
Τα βαμμένα αυγά είναι από τα πιο γνωστά έθιμα το Πάσχα, όμως θέλει προσοχή για να μην υπάρξουν παρενέργειες όταν τα καταναλώνουμε.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να κάνουν την εμφάνισή τους πολύχρωμα αυγά με σχέδια, ωστόσο τα κόκκινα αυγά είναι αυτά που συμβολίζουν τις ημέρες του Πάσχα.
Παραδοσιακά τα βάφουμε βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ όσοι δεν προλάβουν τότε, τα βάφουν το Μεγάλο Σάββατο. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε το έθιμο που θέλει να βάφουμε κόκκινα τα αυγά του Πάσχα, υπάρχουν πολλές ερμηνείες και μύθοι.
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα τα αυγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που χύθηκε για τη σωτηρία του κόσμου.
Σύμφωνα με άλλη παράδοση για το κόκκινο χρώμα στα αυγά, η Παναγία κρατώντας ένα καλάθι με αυγά τα πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της ικετεύοντάς τους για τη ζωή του παιδιού της, και όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
Κατά μία άλλη εκδοχή, τα αυγά βάφονται κόκκινα γιατί, μία μέρα μετά την Ανάσταση του Χριστού, η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Ιησούς. Δίπλα τους εκείνη τη στιγμή υπήρχε ένας άνθρωπος που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Ο Καίσαρας, απορημένος, ζήτησε από τη Μαγδαληνή να του αποδείξει ότι λέει αλήθεια, βάφοντας τα άσπρα αυγά στο καλάθι, κόκκινα, κάτι το οποίο έγινε.
Μπορούμε να φάμε τα βαμμένα αυγά χωρίς κίνδυνο;
Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε τα έτοιμα βαμμένα αυγά εάν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του αυγού και της βαφής τους. Σε κάθε περίπτωση τα αυγά δεν πρέπει να είναι ραγισμένα και δεν πρέπει να τα πλένουμε πριν τα τοποθετούμε στο ψυγείο γιατί με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
Έτσι, αν είναι ραγισμένα και η βαφή του εμπορίου περάσει στο εσωτερικό, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε.
Να σημειώσουμε πως τα πασχαλινά αυγά διατηρούνται μέχρι επτά ημέρες στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι εάν ακολουθείτε το έθιμο και βάφετε τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη, θα πρέπει να τα έχετε καταναλώσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα