Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Σάλος: «Εκδιώχθηκε» από το εργαστήριό του ο πρώτος επιστήμονας που δημοσίευσε την αλληλουχία του κορονοϊού


Έξωση από το εργαστήριό του έκαναν οι Αρχές της Κίνας στον πρώτο επιστήμονα που δημοσίευσε την αλληλουχία του ιού Covid-19, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την κυβέρνηση της χώρας.
Ο ιολόγος, Ζανγκ Γιονγκζέν, ενημέρωσε για το συμβάν μέσα από ανάρτηση που έκανε στα social media, γράφοντας πως ο ίδιος και η ομάδα του ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι τους έκαναν έξωση από το εργαστήριό τους, γεγονός που ακολουθεί μια σειρά εκδιώξεων από τότε που δημοσιοποίησε την αλληλουχία του Covid-19, στις 11 Ιανουαρίου του 2020.
Η κίνηση συγκαταλέγεται στα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης να ασκεί έλεγχο στους επιστήμονες, επιδιώκοντας να αποφύγει τις όποιες ευθύνες της σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Δήλωσε πως νιώθει «άβολα» να μιλήσει
Ο επιστήμονας διέγραψε την ανάρτησή του λίγες ώρες αφότου τον εκδίωξαν από το εργαστήριό του. Σε επικοινωνία που είχε το Associated Press μαζί του, είπε πως νιώθει «άβολα» να μιλήσει, ωστόσο τα γεγονότα επιβεβαιώθηκαν από έναν συνεργάτη του.
Για τον Ζανγκ ξεκίνησαν όλα όταν εκείνος και η ομάδα του αποκωδικοποίησαν την αλληλουχία του ιού Covid-19 στις 5 Ιανουαρίου 2020, δημοσιεύοντας μια σχετική ανακοίνωση προειδοποιώντας τις κινεζικές αρχές για την πιθανότητα εξάπλωσής του. Τότε ο ίδιος δεν είχε ακόμη δημοσιοποιήσει την αλληλουχία. Την επόμενη ημέρα, το εργαστήριο του Ζανγκ διατάχθηκε να κλείσει προσωρινά από τον κορυφαίο αξιωματούχο υγείας της Κίνας και ο Ζανγκ δέχθηκε πιέσεις από τις κινεζικές αρχές.
Σε διεθνές επίπεδο, ο Zhang επαινέθηκε για το θάρρος του, λαμβάνοντας βραβεία ως αναγνώριση της δουλειάς του, αλλά στο εσωτερικό δέχθηκε μεγάλη πίεση. Του απαγορεύτηκε η συνεργασία με ορισμένους πρώην συνεργάτες του και απομακρύνθηκε από τη θέση του στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση συνέλαβε επίσης δημοσιογράφους που προσπάθησαν να αναφέρουν τις επιπτώσεις της επιδημίας σε ανθρώπους και νοσοκομεία.
Το 2021 ο Zhang είπε στους New York Times ότι δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του. «Εμπιστεύτηκα τον εαυτό μου. Έχω τόση εμπειρία, η ομάδα μου έχει κάνει τόσες πολλές ανακαλύψεις όλα αυτά τα χρόνια, που μπορέσαμε να κάνουμε ακριβείς αξιολογήσεις», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα