Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 25/5, Ρόμπερτ Κάπα: Πώς σκοτώθηκε ο σπουδαιότερος πολεμικός φωτορεπόρτερ του 20ου αιώνα

Μια μέρα σαν σήμερα σκοτώθηκε ο σπουδαιότερος πολεμικός φωτορεπόρτερ του 20ου αιώνα, ο Ρόμπερτ Κάπα.
Είχε ριχτεί στη φωτιά του Ισπανικού Εμφυλίου, ταξίδεψε στην Κίνα και με τη φωτογραφική του μηχανή απαθανάτισε στιγμές του Β’ Σινοϊαπωνικού Πολέμου κι έπειτα Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη και μετά στον Α’ Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο και μετά στην Ινδοκίνα. Ο Ρόμπερτ Κάπα ήταν παντού, όπου άναβε η σπίθα του πολέμου, άναβε και το φλας της φωτογραφικής του μηχανής.
Διαβάζουμε από το βιβλίο «Ρόμπερτ Κάπα – Η τελική συλλογή – Οι Μεγάλες στιγμές του 20ου Αιώνα» - εκδόσεις Καστανιώτη: «Στις 7 το επόμενο πρωί, Τρίτη 25 Μαΐου, ένα τζιπ σταμάτησε έξω από το Μόντερν Χοτέλ για να πάρει τον Κάπα, τον Μέκλιν και τον Τζιμ Λούκας. Ανταποκριτή της Scripps-Howard, τον οποίο είχαν προσκαλέσει μαζί τους. Ο Κάπα είχε εξοπλιστεί, όχι μόνο με μια Κόνταξ γεμάτη με ασπρόμαυρο φιλμ, αλλά και μια Νίκον με έγχρωμο φιλμ και επίσης με ένα μπουκάλι κονιάκ και ένα θερμός παγωμένο τσάι. Η πορεία των στρατιωτών και των δημοσιογράφων σταμάτησε πολλές φορές μέσα στη μέρα εξαιτίας ναρκών και ελεύθερων σκοπευτών.
»Στη διάρκεια μιας τέτοιας στάσης, στις 12:50, ο Κάπα φωτογράφιζε μια διμοιρία που προχωρούσε μέσα στα ψηλά χορτάρια. Μια ασπρόμαυρη και μια σχεδόν παρόμοια έγχρωμη λήψη ήταν οι τελευταίες φωτογραφίες που τράβηξε ο Κάπα, καθώς φτάνοντας στην μαλακή, χορταριασμένη πλαγιά της τάφρου και αρχίζοντας να την ανεβαίνει, πάτησε μια νάρκη των Βιετμίνχ. Η Κόνταξ έμεινε σφηνωμένη στο αριστερό του χέρι, αλλά η Νίκον τινάχτηκε πολλά μέτρα μακριά από την έκρηξη. Ο Κάπα μεταφέρθηκε στη Ντονγκιτόν, πέντε χιλιόμετρα πιο πέρα. Εκεί ένας Βιετναμέζος γιατρός πιστοποίησε το θάνατο του φωτογράφου». Το ημερολόγιο έγραφε μια μέρα σαν σήμερα, 25 Μαΐου του 1954.

Η διάσημη φωτογραφία του, ο «Στρατιώτης που πέφτει».

Ο Ρόμπερτ Κάπα, που είχε βαπτιστεί ως Έντρε Ερνό Φρίντμαν, ήταν Ούγγρος που ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας· με τις φωτογραφίες του ήταν σαν να έγραψε χίλια μυθιστορήματα. Έγινε πολεμικός φωτορεπόρτερ και πήρε μέρος, με όπλο τη φωτογραφική του μηχανή, σε πέντε πολέμους. Οι εικόνες του από τον Ισπανικό Εμφύλιο, την Απόβαση στη Νορμανδία και την απελευθέρωση του Παρισιού παραμένουν εμβληματικές! Η πρώτη δημοσιευμένη φωτογραφία του Κάπα ήταν αυτή του Λέον Τρότσκι την ώρα που εκφωνούσε λόγο στην Κοπεγχάγη για «Το νόημα της Ρωσικής Επανάστασης» το 1932. Το 1936, ο Ρόμπερτ Κάπα, έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο για τη φωτογραφία του, γνωστή ως ο «Στρατιώτης που πέφτει».

Απόβαση στη Νορμανδία

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Κάπα, διακινδύνευσε τη ζωή του πολλές φορές· ήταν ο μόνος πολίτης φωτορεπόρτερ που αποβιβάστηκε στην παραλία Όμαχα κατά τη D-Day. Ο Ρόμπερτ Κάπα ήταν εραστής της διάσημης ηθοποιού του Χόλιγουντ Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Κάπα ταξίδεψε στην Ιαπωνία για μια Έκθεση φωτογραφίας· ενώ βρισκόταν εκεί, το περιοδικό Life του ζήτησε να ταξιδέψει στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι Γάλλοι πολεμούσαν στον Α' Πόλεμο της Ινδοκίνας. Αν και ο Κάπα είχε ισχυριστεί, λίγα χρόνια νωρίτερα, ότι είχε τελειώσει με τον πόλεμο, αποδέχτηκε την πρόκληση· ήταν η τελευταία του. Ο Κάπα σκοτώθηκε σε ηλικία 40 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα