Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Άνοια: Ποιες είναι οι μαγικές τροφές που δρουν ανασταλτικά


Moνοκλωνικά αντισώματα ή φυτικά προϊόντα; Μία ερώτηση που ταλανίζει τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια, αφού μέχρι ώρας οι μελέτες που γίνονται για την ίαση της άνοιας δεν δείχνουν «φως στο τούνελ», τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» με την Τάνια Μαντουβάλου, η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη, η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει καταδείξει ένα και μοναδικό φάρμακο, για όλες τις αιτίες που προκαλούν την άνοια.
Ακόμα και ένας τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει άνοια
«Στην προσπάθεια μου να βρω τελικά τι έχει γραφτεί για την παθογένεια της άνοιας, βρήκα τουλάχιστον 15 αιτίες, μεταξύ των οποίων και ο τραυματισμός στο κεφάλι. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι ανάλογα με την ένταση του χτυπήματος στον εγκέφαλο, έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια. Αν πχ ο άρρωστος πέσει σε κώμα, σαφώς κινδυνεύει περισσότερο, από ότι αν πάθει μία απλή διάσειση», είπε η κ. Τσολάκη και πρόσθεσε ότι οι κλινικές μελέτες, ακόμα κι αυτές που βρίσκονται σε τελική φάση όπως πχ για τα μονοκλωνικά αντισώματα, αφορούν μία μόνο αιτιολογία της νόσου.
Άλλες πιο πρώιμες μελέτες, επίσης αφορούν μία ή δύο από τις αιτίες που προκαλούν τη νόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, η οποία επισημαίνει ότι αυτό την προβλημάτισε πολύ και την έκανε να σκεφτεί, ότι μέχρι να υπάρξει ένα φάρμακο, θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις. Έτσι φαίνεται να βρήκε «μία κάποια λύση» στη φύση, αλλά κυρίως στη βιβλιογραφία της τελευταίας πενταετίας.
Ποιες είναι οι μαγικές τροφές που δρουν ανασταλτικά
«Στη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουμε και προσβολή των μιτοχονδρίων. Στα μιτοχόνδρια φαίνεται ότι βοηθάει η ρεσβερατόλη, που είναι μία ουσία, η οποία περιέχεται στο κόκκινο κρασί», λέει η κ. Τσολάκη και προσθέτει ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν ανασταλτική δράση στην άνοια και αυτές είναι το σκόρδο, το μάγκο, η παπάγια, τα καρύδια, τα σταφύλια, τα μούρα, το μήλο, η κανέλα, το μαύρο πιπέρι, η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι, ο καφές και το μπρόκολο. «Θα είναι καλό να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή μικρή ποσότητα από αυτά τα στοιχεία και για πρόληψη, αλλά και για θεραπεία, εκεί που χρειάζεται», επισημαίνει η κ. Τσολάκη.
Ρόδι το αγχολυτικό
Κι αν έχετε απορία για το αν το στρες παίζει ρόλο στην άνοια, σαφώς και παίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο και εκεί η φύση μπορεί να παρέμβει.«Το οξειδωτικό στρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την καταστροφή των νευρώνων μας και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ το ρόδι», λέει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ.
125 mg κρόκου την ημέρα αναστέλλουν τη νόσο για τουλάχιστον ένα χρόνο
«Ξεκινήσαμε μία πρώτη κλινική μελέτη με τον κρόκο, ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Ιράν. Και μάλιστα έχει βρεθεί ότι έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να μπλοκάρουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο που σχετίζεται με την άνοια», λέει η κ. Τσολάκη και προσθέτει: «Στη μελέτη τη δική μας τα αποτελέσματα ήταν πολύ εντυπωσιακά. Μετά από έναν χρόνο όλοι οι ασθενείς βελτιώθηκαν, είχαμε στατιστικά σημαντική διαφορά σε όλες τις παραμέτρους που χρησιμοποιήσαμε».
Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας
Η κ. Τσολάκη και η ομάδα της, τρέχουν αυτή τη στιγμή μελέτες για την άνοια, με αγουρέλαιο, με τσάι του βουνού και με συνδυασμό κρόκου και αλόης. Όπως λέει, οι μελέτες γίνονται βάσει βιβλιογραφίας, που αναφέρει ότι μπορεί αυτές οι ουσίες να είναι ωφέλιμες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί, γιατί δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Μέχρι τότε, αλλά και σε κάθε περίπτωση, όπως συστήνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το ρητό του Ιπποκράτη: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και τροφή σας φάρμακο σας».
*Η Μάγδα Τσολάκη είναι νευρολόγος, ψυχίατρος, θεολόγος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα