Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Εγκληματική οργάνωση νόθευε ηλιέλαιο και το πουλούσε σαν "εξαιρετικά παρθένο" ελαιόλαδο Μεσσηνίας

Χτύπημα στη νοθεία τροφίμων πέτυχε η Αστυνομία μετά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που νόθευε συστηματικά τρόφιμα. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες σε ποσότητες ηλιελαίου, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο και το διακινούσαν παράνομα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, συνελήφθησαν επτά μέλη, ενώ, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 2.934 μεταλλικά δοχεία με λάδι, χωρητικότητας πέντε λίτρων, που προορίζονταν για εξαγωγή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4.600 λίτρα λαδιού σε δεξαμενή καθώς και το χρηματικό ποσό των 12.450 ευρώ.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κ.λπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων. Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα ημεδαπός, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.
 
Πώς δρούσε η οργάνωση
Όπως πρόεκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους. Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.
Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες (τενεκέδες) διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες ή επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», καθώς και οι ιδιότητές του.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με 6 συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/ Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».
Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που έγινε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ. σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «επιβλαβές για την υγεία» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.
Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών, που είχε τις εξής μορφές: διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.
Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.πηγή:Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα