George Vitsaras / SOOCΑυξάνεται διαρκώς ο τραγικός απολογισμός των φονικών πλημμυρών, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των αρχών. Δεκατέσσερις νεκροί, (9 άντρες και 5 γυναίκες) δεκατρείς τραυματίες, και ανυπολόγιστες καταστροφές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πλημμύρες που προκάλεσε η νεροποντή σε Νέα Πέραμο, Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής. Οι 12 νεκροί ανακοινώθηκαν από την πυροσβεστική και οι άλλοι δύο από το Λιμενικό. 
Μία ηλικιωμένη γυναίκα είναι διασωληνωμένη και δίνει μάχη για τη ζωή, ενώ η κατάσταση των υπόλοιπων τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.
Κάτοικοι των πληγεισών περιοχών διαμαρτυρήθηκαν μέσω του ΣΚΑΪ, καταγγέλλοντας απουσία του κράτους.



Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. Τα συνεργεία που έφτασαν στο σημείο ανέσυραν το άψυχο σώμα της γυναίκας.

Λίγο αργότερα, η αστυνομία εντόπισε τη σορό ενός ακόμα άνδρα, 88 ετών, σε υπόγειο της οδού Αγαμέμνονος.  Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στο 5 - 6 χλμ. Μάνδρας - Θηβών, στη Μάνδρα Αττικής.




Ένας νεκρός εντοπίστηκε από συνεργεία διάσωσης σε επιχείρηση στην Μαγούλα Αττικής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν άνδρα 60- 65 ετών ο οποίος βρέθηκε σε αύλειο χώρο επιχείρησης.

Ακόμη ένας άνδρας 50 ετών βρέθηκε νεκρός στο στην  Εθνική οδό Αθηνών Θηβών σε αύλειο χώρο οικείας.

Δύο ακόμα νεκροί είναι ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Λίγο μετά τις 12.30μμ, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ύπαρξη ενός ακόμα νεκρού, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως υπάρχει και πέμπτο θύμα από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για γυναίκα 90 ετών η οποία βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού της στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα.


Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, στη Μάνδρα Αττικής, και νεκρή γυναίκα από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στην συμβολή Αγ. Αικατερίνης και Ρόκα στη Μάνδρα Αττικής

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για περισσότερους νεκρούς καθώς έχουν πλημμυρίσει πολλά υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τα θύματα των πλημμυρών θα διατεθούν τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας από την περιφέρεια Αττικής.




Τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνοντας, μέσω twitter, πως έχει δώσει εντολή για την μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις μαζί με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, μετέβη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής προκειμένου να ενημερωθεί για την τραγωδία στη Μάνδρα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες γι’ αυτό» δήλωσε ο επίτροπος της χώρας μας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της ένωσης στις οικογένειες των θυμάτων, κάνοντας λόγο για ανείπωτη καταστροφή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τις καταστροφές και τις απώλειες ζωών στη Δυτική Αττική: «Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία. Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη».

«Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες. Το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους. Μπράβο στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ότι σώζεται», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.



Οι περιοχές Νέα Πέραμος, τη Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου.

Η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορινθου στη Νέα Πέραμο έχει μετατραπεί σε «ποτάμι» από τις 7 το πρωί, λόγω  της βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.


Λασποθάλασσα έχει κατακλύσει και αρκετούς δρόμους στη Μάνδρα Αττικής, παρασύροντας τουλάχιστον 20 οχήματα.

Μήνυμα μέσω twitter και από τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος τονίζει: Είναι αδιανόητα τραγικά όσα συμβαίνουν στη Μάνδρα, τη Ν. Πέραμο, τα Μέγαρα. ¨Οι σκέψεις μας στις οικογένειες των νεκρών & η ευχή μας να μην υπάρξουν άλλοι.Είμαι σίγουρος πως οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής κάνουν τα πάντα για αυτό, με αυταπάρνηση.



Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Στον οικισμό Νεράκι, ορμητικοί χείμαρροι έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους και πέφτουν στη θάλασσα .


Στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής η Υπηρεσία μας έχει λάβει μέχρι στιγμής 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και οχήματα. Επιχειρούν 155 πυροσβέστες με 53 οχήματα.

«Τα χειρότερα πέρασαν είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τα ίδια φαινόμενα» εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας. «Και να είχε καθαριστεί η περιοχή και πάλι θα υπήρχε πρόβλημα με τα φερτά υλικά» δήλωσε ο κ. Λέκκας.


Στα σημεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 50 οχήματα.


Αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στη λάσπη και σωλήνες έχουν σπάσει. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής με τη συμμετοχή των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Τόσκα, Δημήτρη Βίτσα, του γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Δέδε, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
πηγη:skai.gr