Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», τόνισε o Δήμαρχος Τριφυλίας για τις πλημμύρες

Συνεδρίασε χθες το Σ.Τ.Ο. για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων
 «Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Δεν μπορεί να περνάμε σ’ ένα δευτερόλεπτο ότι οι πιστώσεις για την πολιτική προστασία είναι περιορισμένες και το κράτος δεν έχει», τόνισε χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Τριφυλίας για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018, με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στο Δήμο Τριφυλίας.
Η συνεδρίαση διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας και σε αυτή συμμετείχε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργος Σταθάς και μέλη του Σ.Τ.Ο – εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. από το Α.Τ. Τριφυλίας, την Π.Υ. Γαργαλιάνων και το Π.Κ. Κυπαρισσίας, το Α’ Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.
Ο κ. Σταθάς τόνισε ότι έπρεπε ήδη να έχει εγκριθεί ο Κανονισμός του Σ.Τ.Ο. σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να έχει ενεργοποιηθεί η εγκύκλιος 10 του ΥΠΕΣ (από τις 7 Μαρτίου 2017) με θέμα «Οδηγίες για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης των ∆ήμων & Περιφερειών της χώρας στα πλαίσια του έργου “πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού”. Καθορισμός κριτηρίων και κατανομής πιστώσεων».
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Δήμοι δεν έχουν δει την εγκύκλιο αυτή, ενώ χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, μνημόνιο συνεργασίας με δημότες – ιδιώτες με μηχανήματα και με εθελοντές. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι άλλο πράγμα η οριοθέτηση μια περιοχής που επλήγη για να δοθούν αποζημιώσεις και άλλο πράγμα η κήρυξη μια περιοχής σε έκτακτη ανάγκη. Ζήτησε, λοιπόν, ο Δήμος να ασχοληθεί περισσότερο με τα έγγραφα της Διεύθυνσης Υδάτων και τόνισε ότι τα ρέματα είναι στην ευθύνη των Δήμων, εφόσον έχουν έστω και μία Κοινότητα ορεινή.
Πρόσθεσε δε, ότι η πρόληψη εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου και η Τεχνική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να καταγράψει τα προβλήματα και με έγγραφο να ενημερώσει την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο ίδιος είπε ότι η Πολιτική Προστασία είναι για την αποκατάσταση, ενώ έκτακτη ανάγκη είναι ότι προκλήθηκε ένα συμβάν αλλά δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί ο μηχανισμός. Ακόμα, σημείωσε ότι το Σ.Τ.Ο. του Δήμου έπρεπε να έχει συνεδριάσει από το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη και όχι μετά τη συνεδρίαση του κεντρικού Σ.Τ.Ο. της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ώστε να έχουν καταγραφεί τα προβλήματα και οι προτάσεις και να συζητηθούν στο Σ.Τ.Ο. της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Επίσης, αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να κάνει ο Δήμος για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, ενώ άφησε αιχμές ότι δεν έχει επικοινωνία με την πολιτική προστασία του Δήμου Τριφυλίας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε ότι με νόμους, εγκυκλίους κ.τ.λ. όλοι ετοιμάζονται για το δικαστήριο, ενώ είχε σημειώσει ότι ο τελικός υπεύθυνος των καταστροφών και όσων συμβαίνουν είναι ο Δήμος και σ’ αυτόν πέφτει η ευθύνη, χωρίς να του αναλογεί, αναφέροντας ότι για να κάνεις μια παρέμβαση χρειάζονται 44 αποφάσεις και επαναλαμβάνοντας ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα