Μεγάλες συζητήσεις και αλλαγή πλάνων φέρνει η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές γιά την κεντροαριστερά που ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και εκείνων που είχε κάνει προβλέψεις με επιστημονικό τρόπο.
Λίγες ώρες πριν το Σαββατοκύριακο είναι αλήθεια οτι υπήρχε προβληματισμός ακόμα και στην Χαρ. Τρικούπη γιά το ποσοστό συμμετοχής και έγινε μεγάλη κινητοποίηση. Μετρήσεις της metron analysis, από τον Στρ. Φαναρά (ποιοτικά του Σεπτεμβρίου) έδειχναν ότι περίπου το 3% των ψηφοφόρων εθνικών εκλογών 2015 (περίπου 5,5 εκ άνθρωποι) θα συμμετείχαν στην ανάδειξη του νέου αρχηγού. Η εικόνα αυτή έδινε μία συμμετοχή περίπου 185.000 ατόμων.
Σε όλα τα κομματικά επιτελεία μία τέτοια πρόβλεψη είχε αμφισβητηθεί έντονα καθώς κυριάρχησε η γενικότερη εικόνα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Και η συμμετοχή τελικά θα αποτελούσε για όλους μία μεγάλη δημοσκόπηση για το αν ο χώρος αυτός, με τα συγκεκριμένα πρόσωπα που τον εκπροσωπούν είναι ακόμα ελκυστικός ή έχει «πεθάνει» στα μάτια των Ελλήνων που τοποθετούνται
στην κεντροαριστερά. Το αποτέλεσμα φέρνει νέα δεδομένα και ασχέτως αν δίνουν διάφορες «διαρροές» τα κομματικά επιτελεία σε Κουμουνδούρου και Πειραιώς φαίνεται πώς υπάρχει χώρος για δράση στο κέντρο μεταξύ των δύο σημερινών μεγάλων σχηματισμών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά πήγαν πολλοί ή λίγοι;
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η γραμμή Μαξίμου αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες αναλύσεις. Στην ουσία, οι εκλογές στην κεντροαριστερά θα επιτείνει την εσωκομματική διαμάχη με το κεντρικό ερώτημα «πού πάμε» το οποίο τέθηκε έντονα και στην πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής. Από το περιβάλλον του Μαξίμου γίνεται μία προσπάθεια υποβάθμισης των εξελίξεων η οποία συνίσταται στις εξής απόψεις:
• O αριθμός ήταν μεγάλος διότι δόθηκε γραμμή για συμμετοχή υπογείως και από τη ΝΔ
• το ποσοστό συμμετοχής δεν σημαίνει και διπλάσια ποσοστά σε εθνικές εκλογές
• Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη στην κεντροαριστερά με τριβές και αποχωρήσεις
• Η κυβερνητική πολιτική δεν αλλάζει όπως έχει σχεδιαστεί και παραμένει προτεραιότητα η μείωση φόρων και απόδοση αυξημένου κοινωνικού μερίσματος
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες αναλύσεις στις συνιστώσες της κυβερνώσας παράταξης που χτυπούν «καμπανάκι» οτι η κινητικότητα στην κεντροαριστερά δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και θα πρέπει να αναλυθεί το ενδεχόμενο ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο απογοητευμένοι από όσα γίνονται εδώ και 2,5 χρόνια
Βέβαια, η μεγάλη κουβέντα που έχει ανάψει είναι εάν στις επόμενες εκλογές ο νέος φορέας θα συνεργαστεί ή όχι με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση πρωτιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή θα είναι και η κύρια συζήτηση μετά τον δεύτερο γύρο που θα πρέπει να υπάρξει και ένα πρόγραμμα αρχών θέσεων και πολιτικής κατεύθυνσης.
Στη ΝΔ, από την άλλη βλέπουν με χαρά ότι και στην κεντροαριστερά, αναλογικά υπήρξε μεγάλη συμμετοχή παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Είναι αλήθεια, οτι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες είχαν πιστέψει σε μεγάλη συμμετοχή. Κι αυτό διότι πάντα έχουν ως παράδειγμα τις εκλογές στη ΝΔ οι οποίες παρά το πολύ άσχημο κλίμα που επικράτησε και σε μία πολύ κακή συγκυρία, προσήλθαν 400.000 ψηφοφόροι.
Στέλεχος της Πειραιώς έλεγε αργά χθες τη νύχτα ότι «οι ανοιχτές διαδικασίες στα κόμματα εδραιώνουν την Δημοκρατία και η μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία για την ίδρυση του νέου φορέα είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα. Η σημερινή διαδικασία, όμως, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη. Οτι μπορεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομακρύνει τις εκλογές, αλλά οι πολίτες αξιοποιούν πια κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να διατρανώσουν την επιθυμία τους να απομακρυνθούν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος το ταχύτερον δυνατόν από την εξουσία».
Η ΝΔ λοιπόν βλέπει:
* Οι πολίτες θέλουν να συμμετέχουν στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς
• Οι κάλπες είναι κάτι που θέλουν πια οι Έλληνες μετά από 2,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω μεγάλης οργής και απογοήτευσης
• Όσοι προσήλθαν στις κάλπες για το νέο φορέα θεωρείται βέβαια οτι αποδοκιμάζουν και την παρούσα συγκυβέρνηση
• Ο χώρος στο κέντρο είναι ισχυρός και σε αυτόν δεν μπορεί να κινηθεί ο κ. Τσίπρας παρόλο που το επιχειρεί και θα το επιχειρήσει πιο έντονα στην πορεία.
• Η κυβέρνηση αισθάνεται πια πολύ μεγάλη πίεση καθώς αντιλαμβάνεται ένα ισχυρό αντικυβερνητικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα
Η αναμέτρηση Γεννηματά – Ανδρουλάκη την ερχόμενη Κυριακή εκτιμάται ότι θα έχει ενδιαφέρον αλλά από την επόμενη μέρα το πολιτικό σκηνικό σίγουρα θα έχει πολλά νέα θέματα γιά να συζητηθούν. Ενδιαφέρει, επίσης, η συζήτηση αλλά και η πολιτική μάχη με σαφώς ιδεολογικό πρόσημο, την επόμενη μέρα, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα από όλα τα κόμματα τα όρια μέσα στα οποία κινούνται. dikaiologitika.gr
Η σιωπή τρέφει τη βία
-
Φανταστείτε μια γυναίκα που χαμογελά, μιλά για την καθημερινότητά της,
φροντίζει τα παιδιά της ή πηγαίνει στη δουλειά της. Όμως, πίσω από αυτό το
χαμόγελο ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα