Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Καταγγελίες για παραποίηση πρακτικών και παράβαση καθήκοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

«Κόκκινο» χτύπησε στην προχθεσινή 19η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με σοβαρές καταγγελίες από την αντιπολίτευση για παραποίηση πρακτικών, σκληρές αντιπαραθέσεις, διακοπή και αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας.
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσαν η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή, η δημοτική σύμβουλος της Ρ.Α.ΚΙ., Αλεξάνδρα Τσούλου και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κουτσούλης, σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για τη λειτουργία του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, καθώς και για τις εφαρμοζόμενες πρακτικές σωρηδόν απευθείας αναθέσεων σε «ημετέρους», ακόμα και στον αδερφό του κ. Κατσίβελα, όπως και σε βάρος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λειτουργία του Σώματος. Κυρίως για τα αποσπάσματα από τα πρακτικά που αναρτώνται στη Δι@υγεια για αποφάσεις που λαμβάνονται και σε αυτά αναφέρονται άλλα αντί άλλων, όλως παρανόμως!
Αυτή, δε, ήταν η πολλοστή φορά που σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τέθηκαν θέματα για στρεβλή λειτουργία του Δήμου και προβληματική λειτουργία του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, με πράξεις του προέδρου, του δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, με βολές για παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Σώματος, του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και με καταγγελίες πως άλλα συζητούν, άλλα καταγράφονται στο ηχητικό αρχείο των συνεδριάσεων, άλλα αποφασίζουν και άλλα εγγράφονται στα απόσπασμα των πρακτικών που αναρτώνται στη Δι@υγεια, και συνιστούν, ουσιαστικά, παραποίηση πρακτικών και μια σειρά άλλων παράτυπων και έκνομων ενεργειών, οι οποίες επισύρουν κυρώσεις μέχρι και την ποινή αργίας αιρετού!
Η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή, προ ημερήσιας διάταξης έθεσε θέμα για παραποίηση του πρακτικού της προηγούμενης συνεδρίασης επί του θέματος της επέκτασης ηλεκτροφωτισμού στους Γαργαλιάνους (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%944%CE%91%CE%A9%CE%97%CE%95-%CE%92...). «Η απορία μου είναι αν ήμασταν στην ίδια συνεδρίαση. Αυτό που γράφει το πρακτικό στη Δι@υγεια είναι αυτό που έγινε και καταγράφηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου; Δηλαδή, δώσατε το λόγο στον κ. Κατσούλα ο οποίος εισηγήθηκε με αυτό τον τρόπο την ηλεκτροδότηση; Ούτε υποτυπωδώς δε μεταφέρετε στη Δι@υγεια πώς γίνεται η διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε. Απαντώντας ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σημασία δεν έχει ποιος το είπε, γιατί δεν μπορεί να το γράψουμε αυτό, αυτό αναφέρεται στα πρακτικά. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και είναι, όντως, αυτό που έγινε, 50 – 50. Τώρα, εάν το είπε ο κ. Κατσούλας ή δεν το είπε ο κ. Κατσούλας, δεν είναι εκεί το θέμα. Είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, έτσι, το δέχτηκε… Να μου πείτε ότι έχετε ένσταση ότι δεν καταγράφει σωστά το αποτέλεσμα, να το καταλάβω. Το τυπικό;».
Σε εκείνο το σημείο παρενέβη η κα Μαραβελή, τονίζοντας: «Είναι τυπικό να καταγράφεται στη Δι@υγεια η διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου; Καταγράφονται στα πρακτικά αυτά που λέμε;», ενώ προκλήθηκε ένταση με τον κ. Καλκαβούρα να της λέει ότι δεν έχει το λόγο, αυτή να του απαντά «τον παίρνω μόνη μου, κε Καλκαβούρα. Δεν τον δίνετε ποτέ όταν σας ενοχλεί κάτι» κι εκείνος να λέει: «πολύ ωραία, πολύ ωραία». Παρεμβαίνοντας ο Δημήτρης Κουτσούλης σημείωσε: «Δε θέλετε απάντηση σ’ αυτά που λέτε; Θα μας τρελάνετε εδώ μέσα; Δε γράφετε στα πρακτικά αυτά που λέγονται και πετάγεστε και λέτε δεν έγινε και τίποτα; Δεν έγινε τίποτα με το γκρέιντερ, δε γίνεται πάντα τίποτα εδώ μέσα; Σοβαρά μιλάμε;».
«Είναι λάδι η διαδικασία; Ήταν ενήμερος ο κ. Κατσούλας;», αναρωτήθηκε η κα Μαραβελή και ο κ. Κουτσούλης είπε ότι, «αν δεν παίρνανε χαμπάρι οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι ο δημοτικός φωτισμός ήταν εκτός σχεδίου πόλης, θα τον είχατε βάλει κι αυτό θα σας τιμούσε κιόλας. Τουλάχιστον, παραδεχτείτε το λάθος και πείτε, έγινε. Ε, δεν μπορούμε ν’ ακούμε συνέχεια καραγκιοζιλίκια…».
Τότε σημειώθηκε ξανά ένταση και ο πρόεδρος είπε ότι αυτά είναι εκτός διαδικασίας, με την κα Μαραβελή να του δείχνει το απόσπασμα του πρακτικού που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια, λέγοντάς του ότι «κι αυτό είναι εκτός διαδικασιών, κε Καλκαβούρα, που πάτε με το νόμο. Δώσατε το λόγο στον κ. Κατσούλα και είπε ότι είναι 50 – 50 ή έλεγε στη δημοτική σύμβουλο ότι ψεύδεται;».
«Όσοι ήταν παρόντες άκουσαν τι ακριβώς ειπώθηκε», είπε ο κ. Καλκαβούρας, με την κα Μαραβελή να του λέει «προφανώς και δεν ακούσαμε το ίδιο…» και εκείνον να ανταπαντά ότι «στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται σαφέστατα αυτά που ακούστηκαν». Επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία, τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας και τη δημοκρατία!
Παίρνοντας το λόγο η Αλεξάνδρα Τσούλου, σημείωσε: «Κάτω από το λήμμα “πρακτικό” αναφέρεται: η επίσημη καταγραφή όσων ειπώθηκαν σε μία συνεδρίαση. Δεν αναφέρει “όσων δεν ειπώθηκαν ”, δεν αναφέρει “όσων θεωρούμε εμείς ότι μας εξυπηρετεί να καταγραφούν”, δεν αναφέρει οτιδήποτε φαντασιώνεται ή φαντασιώνονται κάποιοι σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα».
Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση 293/2017 που έχει αναρτηθεί στη Δι@υγεια, διαβάζοντας από την απόφαση που έχει αναρτηθεί: «“Ο Πρόεδρος εισάγοντας το 4o θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον κ. Ιωάννη Κατσούλα, ο οποίος είπε τα εξής…”. Όσο ενθυμούμαι, λοιπόν, ο κ. Καλκαβούρας είπε “ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι;”» και ακολούθως διάβασε όσα γράφει το απόσπασμα του πρακτικού της απόφασης ότι είπε ο κ. Κατσούλας, λέγοντας ότι κανένας δεν άκουσε αυτά και, μάλιστα, δημοσιογράφος ήταν εκείνος που εκ των υστέρων αποκάλυψε ότι έχει λήξει η ισχύς της αίτησης και τίποτα τέτοιο δεν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, αλλά γράφεται στο απόσπασμα του πρακτικού ότι το είπε ο κ. Κατσούλας. «Το “δεν είναι τίποτα” είναι δείγμα γραφής, κε Καλκαβούρα, γιατί ήμουν εδώ όταν ο κ. Κατσούλας αποκάλεσε προσβλητικά για το άτομό μου ότι είναι ντροπή, γιατί προφανώς έριχνα λάσπη στο πρόσωπό του (σ.σ. επειδή ήταν η ίδια που με ερωτήσεις και τοποθέτηση αποκάλυψε στο Σώμα ότι η επέκταση ήταν εκτός οικισμού, ενώ η γραπτή εισήγηση που υπήρχε ανέφερε ότι ήταν εντός οικισμού). Θεωρώ απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα (σ.σ. παραποίηση πρακτικού με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια)...».
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας, αφού είπε ότι οι δύο δημοτικές σύμβουλοι «σήκωσαν το θέμα για δεύτερη συνεδρίαση λες και ανακάλυψαν την πυρίτιδα», σημείωσε: «Η εισήγηση της υπηρεσίας ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να τη γνωρίζουμε εμείς. Άρα, είχαμε εμείς την προηγούμενη εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας που έλεγε αυτό που έλεγε. Όταν, λοιπόν, ήρθε διορθωμένη η εισήγηση δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και κανένας δεν είχε πρόβλημα να πάμε και να δεχτούμε τη νέα εισήγηση… Πού ’ναι το πρόβλημα; Δεν το κατάλαβα…».
«Επιμένετε ότι δεν ξέρατε μέχρι την ώρα που ήρθατε εδώ;», παρενέβη η κα Μαραβελή και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Κατσούλα, απευθυνόμενη και στον κ. Κατσίβελα, ενώ ο πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση. Αποχώρησαν δε από τη συνεδρίαση η Ιωάννα Μαραβελή και η Αλεξάνδρα Τσούλου, αφού είχαν τονίσει σε προηγούμενες παρεμβάσεις τους ότι θα προσφύγουν για αυτή την απόφαση, τη λειτουργία του Δ.Σ. Τριφυλίας και αποφάσεις που αναρτώνται στη Δι@υγεια.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα