Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Χριστιανούπολη Τριφυλίας: Τίμησαν τον προστάτη τους Άγιο Αθανάσιο, Αρχιεπίσκοπο Χριστιανουπόλεως

Με θρησκευτική ευλάβεια τίμησαν και φέτος στη Χριστιανούπολη Τριφυλίας τον προστάτη τους Άγιο Αθανάσιο. Εκεί, άλλωστε, ήταν η έδρα της Μητροπόλεως Χριστιανουπόλεως, Τριφυλίας και Ολυμπίας, με επίσκοπο τον Άγιο Αθανάσιο!
Χθες, ανήμερα της εορτής, παρά την πρωινή μπόρα, αρκετοί πιστοί πήγαν στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ανάβοντας ένα κερί και προσκυνώντας την εικόνα του. Τελέστηκε δε αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Κηρύγματος από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, μετά του ιερού κλήρου. Στη συνέχεια έγινε λιτανεία της ιεράς εικόνας στους δρόμους του χωριού με ολιγόλεπτη στάση στον ιστορικό Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου εψάλη δέηση. Ακολούθως η λιτανεία συνεχίστηκε, με κατάληξη, πάλι, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό, όπου έγινε η Απόλυση.
Στη βρύση, στην πλατεία του χωριού με τα κανάλια και το κρυστάλλινο νερό, αρκετοί απόλαυσαν τον καφέ και το αναψυκτικό τους, απολαμβάνοντας συνάμα και την ξεχωριστή ομορφιά του χώρου. Φέτος, ωστόσο, δεν παρατέθηκε γεύμα στους επισήμους, αφού με απόφαση της Δημοτικής Αρχής «τραπεζώματα κομμένα» λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του Δήμου.

Ούτε και η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων συμμετείχε, όπως άλλες χρονιές, αφού τα περισσότερα μέλη της είναι μαθητές και δίνουν εξετάσεις αυτές τις μέρες και, ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατή η παρουσία τους.
Στις θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αντιδήμαρχοι, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χριστιανούπολης Γιάννης Καλογερόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος (ο οποίος επί σειρά ετών συμμετέχει στον εορτασμό και μάλιστα «κρατά» και την εικόνα) και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χριστιανούπολης Παναγιώτα (Τούλα) Κωτσόβολου.
Στο περιθώριο της γιορτής, εκτός από τις ευχές για την ημέρα, στις συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων, τρία θέματα κυριαρχούσαν. Το φράγμα και οι απαλλοτριώσεις, τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης της «Αγιασωτήρος» και η αντίθεση και αντίδρασή τους στην εγκατάσταση του μπαλοποιητή σκουπιδιών στη Μώραινα.


Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα