Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

1908 – Φυλακές Πύλου: Απόδραση με οικονομοτεχνική μελέτη


Παρότι έναν αιώνα πριν τα κτίρια των ελληνικών φυλακών να είναι απαρχαιωμένα και ατελή για την ασφαλή κράτηση των καταδίκων, αλλά ακόμα και έτσι η απόπειρα διαφυγής απαιτεί σοβαρή οργάνωση.
Όμως, στη περίπτωση της απόδρασης οκτώ βαρυποινιτών από τις φυλακές της Πύλου το 1908, απαιτούνται πολλά παραπάνω: oικονομοτεχνική μελέτη, Θεία μεσολάβηση, ομαδικότητα, πάθος, μεθοδικότητα και εννεάμηνη σκληρή εργασία.
Οι υποψήφιοι δραπέτες, σύμφωνα με τις εφημερίδες, έχουν υπολογίσει τα πάντα :
«Περί δε το τέλος του ιδίου μηνός, συμφωνήσαντες τελείως, έδιδον όρκον όλοι επί εικόνος της Θεομήτορος ίνα μιδείς τούτων προδώσει το έργον των, έστω και αν αποθάνει δια κακώσεων, εάν ήθελεν αποκαλυφθεί. Όσα δε έξοδα, χρηματικά και προσωπική εργασία απητούντο δι εν τοιούτον έργον, όλα να γίνονται από κοινού. Αφού τέλος συνεφώνησαν εις όλα, προκατέλαβαν 70 δραχμάς έκαστος δια τα απαιτούμενα του έργου των»
Οι «εργασίες» ξεκινούν την ανατολή της 1ης Μαρτίου με την κατασκευή του υπονόμου, για τον οποίο χρειάζονται εννέα μήνες και 2.700 δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή. Όταν ο υπόνομος ολοκληρώνεται την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οι κρατούμενοι κόβουν τα μαλλιά τους, ξυρίζονται και, στην κυριολεξία, ετοιμάζονται για την βραδινή τους έξοδο : «Συνέφαγον αδελφικώς και δοθείσης της ευκαιρίας, την 3ην, ως εν παρόδω ειρήσθω, τρέχοντος μηνός και την 10ην νυχτερινήν ώραν, άπαντες εξήλθον ανενόχλητοι, ωσάν να εξήρχοντο από τα σπίτια των». Οι δραπέτες αφού αγκαλιάζονται και φιλιόνται χωρίζονται δακρυσμένοι σε δύο ομάδες, ανάλογα με τους τόπους προορισμού των. Μια ομάδα από αυτούς, εντοπίζονται από την αστυνομία, και στην ένοπλη σύγκρουση που ακολουθεί στην οποία ρίχνονται «…πλέον των 200 πυροβολισμών εκατέρωθεν», σκοτώνεται ένας κρατούμενος, το όνειρο του οποίου ήταν «…ευθύς ως ανέπνευσεν ελεύθερον αέρα να μεταβεί εις Αμερικήν», συλλαμβάνεται ο δεύτερος ενώ οι υπόλοιποι έξι καταφέρνουν να διαφύγουν.

Φυλακές Παλαμηδίου την πρώτη μεταεπανασταστική περίοδο. Οι κρατούμενοι προαυλίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ οι δεσμοφύλακες βρίσκονται στη γέφυρα.

Η κεντρική πύλη των φυλακών Συγγρού με την επιγραφή «Πρέπει κάθε τιμωρημένος να γίνεται καλύτερος».

.
Σχέδιο του Ηλία Πετρόπουλου με κρατούμενο να προσπαθεί να αναπνεύσει ελεύθερο αέρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα