Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Τα οφέλη που φέρνει στην υγεία μας το καρπούζι


Προστασία απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τον διαβήτη, αλλά και την εκφύλιση των αρθρώσεων παρέχει το κατ΄ εξοχήν φρούτο του καλοκαιριού, που εκτός των άλλων, υπόσχεται ακόμη και προστασία στο δέρμα μας από τα εγκαύματα του ήλιου
Το βασικό φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι, το προτιμούμε γιατί μας γεμίζει δροσιά τις ζεστές μέρες, ενώ μας φέρνει πιο κοντά και τις διακοπές. Εκτός όμως από την ευχάριστη γεύση του, περιέχει οκτώ βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι ευεργετικά για την υγεία μας.
Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη, συμβάλλοντας σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικόακόμη και από τις ντομάτες. Για να γεμίσετε λυκοπένιο, επιλέξτε ένα καρπούζι πολύ κόκκινο, αντί για κίτρινο ή πορτοκαλί. Και όσο πιο ώριμο, τόσο το καλύτερο. Επίσης, αν διαλέξετε καρπούζι χωρίς σπόρους μάθετε ότι αυτή η ποικιλία, συνήθως έχει περισσότερο λυκοπένιο.
Προστασία από τον ήλιο
Μερικές χρωστικές ουσίες βοηθούν στην προστασία των φυτών από τον ήλιο. Κι αν φάμε τις ουσίες αυτές, προστατεύεται και το δικό μας δέρμα – έστω λιγάκι. Απ΄ότι φαίνεται λοιπόν το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, όμως επειδή δεν μπορούμε να το θεωρούμε και δεδομένο, ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο, είναι απαραίτητο, κάθε μέρα.
Υγιέστερη καρδιά
Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλλίνη και το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση του αίματος και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Η καρδιά απολαμβάνει επίσης και τα προνόμια του λυκοπενίου, οπότε το καρπούζι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Αφού όμως ο τρόπος ζωής επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, το καρπούζι μόνο του, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις συμβουλές για άσκηση, διακοπή καπνίσματος, περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών κλπ.
Προστατεύει τις αρθρώσεις
Το καρπούζι περιέχει επίσης, μια φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη που μπορεί να προστατεύει τις αρθρώσεις από φλεγμονή. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να αποτρέψει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
«Ευγενικό» με τα μάτια
Μια μεσαία φέτα καρπούζι αρκεί για το 9-11% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Είναι η βασική βιταμίνη για να κρατάμε τα μάτια μας υγιή. Και τα τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος να παίρνουμε τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Φυσική γλυκιά ενυδάτωση
Το καρπούζι είναι 92% νερό, οπότε βοηθά σημαντικά στην ενυδάτωση. Ακόμη και μια μικρή έλλειψη νερού στο σώμα μας, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καταπονημένοι, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ορρός.
Καταπραΰνει το δέρμα
Οι βιταμίνες A, B6 και C που υπάρχουν στο καρπούζι βοηθούν το δέρμα να παραμείνει απαλό, λείο και ελαστικό. Επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι επίσης μια εξαιρετική μάσκα προσώπου. Μια κουταλιά της σούπας χυμός καρπουζιού ανακατεμένος με μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι για 10 λεπτά στο πρόσωπο, αρκούν για να απομακρυνθεί το θαμπό δέρμα.
Επιθυμία για γλυκό
Ένα μπωλ παγωτό έχει περίπου 300 θερμίδες, ενώ στην ίδια ποσότητα, το καρπούζι, έχει μόλις 45 θερμίδες. Και σε αντίθεση με πολλά άλλα επιδόρπια, είναι χωρίς λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Για ένα εύκολο σορμπέ, βάλτε λίγο καρπούζι στο μπλέντερ σας με λίγο λάιμ και αφήστε το στην κατάψυξη να γίνει γρανίτα.
Βοηθά στην προπόνηση
Το καρπούζι με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προπόνηση. Το κάλιο που περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες, μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι κράμπες από την προπόνηση.
Δεν αυξάνει το σάκχαρο
Με γλυκαιμικό δείκτη (GI) 80, το καρπούζι είναι περίπου το ίδιο με ένα μπολ με κορν φλέικς. Όμως επειδή έχει λίγους υδατάνθρακες, το γλυκαιμικό φορτίο του (πόσο γρήγορα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και πόση γλυκόζη μπορεί να παράγει) είναι μόνο 5. Απολαύστε το χωρίς ενοχή!
Εύπεπτο
Εάν έχετε προβλήματα στο πεπτικό όπως η Crohn’s ή η κολίτιδα, σε περίπτωση έξαρσης, η λίστα με τις απαγορευμένες τροφές μεγαλώνει… Το καρπούζι δεν μπαίνει στη λίστα αυτή, γιατί αφομοιώνεται εύκολα.
Κι αν καταπιώ τα σπόρια;
Μπορεί να σας είχαν πει ως παιδί ότι εάν φάτε τους σπόρους, θα φυτρώσουν μέσα σας. Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί. Το στομάχι δεν έχει φως ή χώμα, ενώ έχει πολύ γαστρικό οξύ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα