Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Μονή Πετράκη: «Τραγικά λάθη στις χειροτονίες» – Άνοιξε η συζήτηση μετά την επίθεση με βιτριόλι


Μονή Πετράκη: «Η Ιερωσύνη, σαν έργο Θεού, απαιτεί και φορείς αξίους του Θεού. Συνεπώς, μεγάλη πρέπει να είναι και η ευθύνη εκείνων που έχουν, με βάση τους θεσμούς της Εκκλησίας, την αρμοδιότητα να προσκαλούν στο έργο της Ιερωσύνης και να προωθούν νέα στελέχη στις τάξεις της».
Αυτό είναι ένα απόσπασμα (στο site της Ελλαδικής Εκκλησίας) που αφορά στις προϋποθέσεις που απαραιτήτως θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι ιερείς, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιλογή των οποίων έχουν οι πνευματικοί τους πατέρες.
Για αυτά τα κριτήρια, ως φαίνεται, έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες μια συζήτηση στη Μονή Πετράκη που αφορά στο θέμα των χειροτονιών μετά και την επίθεση με καυστικό υγρό που εξαπέλυσε σε μητροπολίτες ο πρώην ιερέας Θ.Κ. από την Ημαθία.
«Καθαρότητα ψυχής»
Η συζήτηση, όπως σχολιάζουν ιεράρχες, «θα φτάσει πολύ μακριά», τονίζοντας με νόημα ότι στην Εκκλησία πρέπει να εισέρχονται άνθρωποι με καθαρότητα ψυχής. Μάλιστα, κάποιοι παραδέχονται ότι έχουν γίνει τραγικά λάθη ως προς τις χειροτονίες.
«Ισως πρέπει να προβληματιστούμε λιγάκι για τους κληρικούς που χειροτονούμε. Εχουμε μεγάλη ευθύνη και οι πνευματικοί και οι μητροπολίτες. Αν είμαστε αδιάφοροι ή επιπόλαιοι σε αυτό το θέμα, θα έχουμε τέτοια προβλήματα και χειρότερα», δήλωσε στο εκκλησιαστικό ραδιόφωνο «Πεμπτουσία FM» ο μητροπολίτης Αργολίδος, Νεκτάριος.
Ούτε… καντηλανάφτες
Ο ιεράρχης ανέφερε «φοβάμαι πως έχουμε κάνει τραγικά λάθη στις χειροτονίες εμείς οι επίσκοποι. Κάποιοι ούτε καντηλανάφτες δεν έπρεπε να γίνουν, αλλά έγιναν ιερείς».
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, τόνισε «…πρέπει και εμείς οι αρχιερείς να προσέχουμε ποιους χειροτονούμε και κατά πόσον έχουν τις κανονικές και ψυχολογικές προϋποθέσεις για να γίνονται κληρικοί, διότι όσοι εισέρχονται στην Ιερωσύνη ανεξετάστως δημιουργούν πολλά προβλήματα στην Εκκλησία».
Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας, «οι πνευματικοί πατέρες-γέροντες έχουν την κύρια και ουσιαστική ευθύνη να προτείνουν-υποδείξουν πρόσωπα κατάλληλα, να δώσουν γι’ αυτά “μαρτυρία”, όπως λέγει ο τύπος της “κανονικής συμμαρτυρίας”. Οι αρχιερείς έχουν την ευθύνη της επιλογής και χειροτονίας».
Τα προσόντα και οι όροι
Χρέος τους είναι, όπως αναφέρεται στο ecclesia.gr: α) να πληροφορούνται τα κατά τους υποψηφίους λεπτομερώς, όχι μόνο από την εξομολόγησή τους, αλλά και από μαρτυρίες εκείνων που γνωρίζουν την πολιτεία τους, β) να ερευνούν όχι μόνο για την ύπαρξη κανονικών κωλυμάτων, αλλά τα βάθη της καρδίας του υποψηφίου (…), γ) να σέβονται την ελευθερία των υποψηφίων – να τους θέλουν ελεύθερα υπεύθυνα πρόσωπα, γιατί η ιεροσύνη απαιτεί σε κάθε στιγμή υπεύθυνη πρωτοβουλία.
Τα δε τυπικά προσόντα, εκτός της κανονικής συμμαρτυρίας, είναι η συγκατάθεση συζύγου, τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικό γεννήσεως και στρατολογικής κατάστασης, αντίγραφο ποινικού μητρώου, πιστοποιητικό Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών και Εισαγγελίας Εφετών, καθώς και βεβαίωση πρώτου γάμου.
Οσον αφορά στο δράστη πρώην ιερέα, ο οποίος κατά τη δήλωσή του δεν γνώριζε ότι θα κάνει κακό, η Εισαγγελία τού άσκησε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή (κακούργημα με ποινή έως δέκα έτη).
Καλά στην υγεία τους
Οι δε μητροπολίτες που δέχτηκαν την επίθεση με καυστικό υγρό είναι καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τη Μητρόπολη Αρτης, ο οικείος μητροπολίτης Καλλίνικος «παρακαλεί άπαντες να προσεύχονται, ώστε αυτό το πρωτόγνωρο και πρωτόγονο περιστατικό να είναι το τελευταίο και η κοινωνία μας να στραφεί επιτέλους προς τα μπροστά και προς τα υψηλά και όχι προς τα πίσω, ούτε προς τα χαμηλά». Η Μητρόπολη Αρτης ανακοίνωσε επίσης και τη σκέψη του κ. Καλλίνικου να ζητήσει αποζημίωση από τον δράστη, την οποία να δωρίσει στον ΟΚΑΝΑ.
Αποτρόπαια επίθεση
Την επίθεση καταδίκασε μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής.
«Το γεγονός ότι συνέβη κατά τη διάρκεια απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας. Ομως μια τέτοια αποτρόπαιη επίθεση πρέπει, επίσης, να αποτελέσει αιτία ευρύτερου προβληματισμού για το ποιος και με ποια διαδικασία γίνεται θρησκευτικός λειτουργός. Εύχομαι τη γρήγορη επιστροφή όλων στα καθήκοντά τους εν πλήρει υγεία».
Πάντως, ένα άλλο θέμα που απασχολεί την Ιεραρχία (όπως έγινε γνωστό, θα συνεδριάσει τον Οκτώβριο) είναι και αυτό της φύλαξης του συνοδικού Μεγάρου στη Μονή Πετράκη. «Ποτέ δεν περιμέναμε να συμβεί μια τέτοια ενέργεια. Θα πρέπει πλέον να λάβουμε οπωσδήποτε μέτρα προστασίας», σχολιάζουν εκκλησιαστικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ελέγχεται η είσοδος, καθώς και να καταγράφονται τα στοιχεία των επισκεπτών και οι πινακίδες των αυτοκινήτων που εισέρχονται στη Μονή Πετράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα