Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Κληρικοί: Διορισμός και μισθός μόνο όσοι έχουν πτυχίο


Ένα νέο σύστημα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και τους κληρικούς θα εισαγάγει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Προ ημερών, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έστειλε επιστολή στους τομεάρχες Παιδείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων καλώντας τους σε διάλογο για το επερχόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει τον τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών». Θα ακολουθήσουν επαφές με τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, όπως η ΟΛΜΕ, η οποία αναμένει να λάβει το κείμενο για να τοποθετηθεί.
Ολες οι πτυχές του νέου νομοσχεδίου, όπως το σχέδιο για την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, θα παρουσιαστούν αύριο, από την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά.
Κληρικοί με πτυχίο - Απαραίτητη προϋπόθεση για μισθό
Ενας από τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου αφορά την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι νέες διατάξεις θα φέρουν τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Το πρώτο βήμα έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, με την υπουργό Παιδείας να προβαίνει σε συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που λειτουργούν σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Βάσει όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα λειτουργούν μόνο σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ μειώνονται και τα προγράμματα ιερατικών σπουδών από 4 σε 2.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της ενότητας του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση αφορά στην εισαγωγή νέων προϋποθέσεων για τη μισθοδότηση των κληρικών. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο δημιουργείται ειδική μεταδευτεροβάθμια δομή εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα έχουν διετές πρόγραμμα (ένα έτος θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική άσκηση), κάτι που σήμερα δεν υφίσταται.
Με τον τρόπο αυτό μπαίνει «φρένο» στο φαινόμενο μισθοδότησης αποφοίτων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ), είτε πτυχίου ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα