Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Τι αλλάζει στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ποιοι συντελεστές μειώνονται και ποιοι καταργούνται


Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να μην εκτοξευτεί ο λογαριασμός μετά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών έως και 250%.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να «πειράξει» τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές που φέρνουν έκπτωση στο φόρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον τελικό λογαριασμό.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν σημαίνουν αυτόματα και αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Οι τελικές παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν στον υπολογισμό του φόρου θα κριθούν από τα επιπλέον έσοδα που αναμένεται να φέρει στα ταμεία η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.
Η επεξεργασία των σεναρίων που έχουν γίνει δείχνουν ότι θα μπορούσαν να έρθουν έσοδα 400 εκ. ευρώ. Ο υπολογισμός ωστόσο, δεν μπορεί να είναι ακριβής μέχρι να ολοκληρωθεί η άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές.
Η εικόνα θα οριστικοποιηθεί τον Νοέμβριο και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως με βάση τα επιπλέον έσοδα θα μπορεί να αποφασιστεί και το εύρος των παρεμβάσεων στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το εύρος και την έκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
Στο τραπέζι αυτή την στιγμή υπάρχει η πρόταση για τη διεύρυνση των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης ώστε αφενός να απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις και αφετέρου να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα του συστήματος.
Δεδομένο θεωρείται πως αυτή την στιγμή είναι αδύνατο να προχωρήσει η υλοποίηση της δέσμευσης για τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022, γεγονός που παραπέμπει τη σχετική απόφαση για το μέλλον εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν να επανεξεταστούν και οι συντελεστές παλαιότητας με στόχο ο υπολογισμός του φόρου να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερο για όλους τους ιδιοκτήτες. Η επιχείρηση δεν είναι καθόλου απλή, καθώς μια οριζόντια ρύθμιση ανάλογα των ετών παλαιότητας δεν θα αποδώσει την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Για παράδειγμα ανακαινισμένο σπίτι 30ετίας μπορεί να αυξάνει την αξία του ακινήτου πολλαπλάσια σε σχέση με ένα νεόδμητο σπίτι στην ίδια περιοχή.
Επανασχεδιασμός
Η εξέταση των αλλαγών έχει ήδη ξεκινήσει και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστήνεται ειδική επιτροπή έργο της οποίας είναι « η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία».
Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προτάσεων της επιτροπής το υπουργείο Οικονομικών θέλει οι τελικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 καθώς όπως αποκάλυψε η έκθεση της Κομισιόν για τη 10η αξιολόγηση η πληρωμή του φόρου το επόμενο έτος θα ξεκινήσει από το Μάρτιο και θα απλωθεί σε περισσότερες δόσεις ενδεχομένως έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Η νεοσυσταθείσα ομάδα εργασίας θα εξετάσει και πιθανές αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ( επιβάλλεται σε ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ) είτε με «κούρεμα» των συντελεστών, είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
Στις προθέσεις πάντως του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, κάτι που θα ευνοήσει όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Στο μεταξύ με σχετική διάταξη επεκτείνεται και για το έτος 2021 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα