Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Τι αλλάζει στα Κέντρα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης


Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Σύγχρονα Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία και οικογενειακό γιατρό θα επιχειρήσει να «στήσει» τους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ελαφρύνει τα νοσοκομεία από επισκέψεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Ήδη το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ ολοκληρώνεται από ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας, καθώς άμεσα φθάνουν 272 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr και τα οποία προορίζονται μόνο για την Πρωτοβάθμια.
Να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο, στην Υγεία θα δοθούν 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης.
Ήδη πάντως έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασύνταξη των Κέντρων Υγείας, ώστε να παρέχουν σε πρώτο βαθμό φροντίδα στους ασθενείς και να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις στα νοσοκομεία.
Τι σχεδιάζεται
Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, τα 272 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την «Αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και για την αναδιοργάνωση της δομής τους με επανεκπαίδευση του προσωπικού» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στόχος να υπάρξει αποτελεσματική φροντίδα πρώτης γραμμής σε στενή αλληλεπίδραση με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε νοσοκομειακή φροντίδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις των αρχών, ακόμη και το 40% των επισκέψεων στα νοσοκομεία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν λειτουργήσει σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κάτι που διαπιστώθηκε δεόντως με την πανδημία.
Παράλληλα στον σχεδιασμό δίνεται έμφαση στη φροντίδα χρόνιων νοσημάτων και στην παρηγορητική φροντίδα, ενώ είναι πιθανό όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, κάποιες Μονάδες Υγείας να αλλάξουν ακόμη και χαρακτήρα ώστε να εξυπηρετούν συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα. Ένα σχέδιο που υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά είχε μείνει στα συρτάρια.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους, έχουν ήδη εγκριθεί από το ευρωπαϊκό ταμείο RRF, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της ΠΦΥ στην Ελλάδα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αναβάθμιση υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και για τη στελέχωση των δομών με ανθρώπινο δυναμικό.
Έχει ήδη σχεδιαστεί η κτηριακή αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας και ο εξοπλισμός σε 312 Κέντρα Υγείας.
Θα δοθεί έμφαση στο ρόλο του οικογενειακού γιατρού, θα ενταχθούν νέες ειδικότητες στη στελέχωση των δομών και θα αυξηθούν οι Γενικοί γιατροί. Έμφαση θα δοθεί επίσης και στην κατ’ οίκον φροντίδα, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ ανέφερε ότι έχουν σχεδιαστεί 3000 νέα τελικά σημεία οικιακής φροντίδας.
Τα Κέντρα Υγείας
Με βάση το σχέδιο που πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση, όπως περιγράφουν πηγές του ethnos.gr, το πρώτο βήμα θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικές Μονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία για μικρά προβλήματα υγείας.
Ήδη μάλιστα έχει σχεδιασθεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής.
Το ωράριο
Παράλληλα το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα μετατρέψει έναν σημαντικό αριθμό Κέντρων Υγείας σε Μονάδες 24ωρης λειτουργίας. Πρότυπα θα αποτελέσουν τα δύο Κέντρα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ηλιούπολης. Άλλωστε αποδείχθηκε ότι οι δύο αυτές Μονάδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ και οι πολίτες εξυπηρετούνται σε σημαντικό βαθμό και για προβλήματα υγείας non covid.
Τα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση θα είναι και οι κεντρικές Μονάδες πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι περιφερειακές.
Στο μεταξύ όμως όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, αλλαγές θα υπάρξουν στο ωράριο όλων των Κέντρων Υγείας σε πρώτη φάση στην Αττική. Στόχος να γίνει ενιαίος ο τρόπος λειτουργίας, σε όσα δεν θα είναι 24ωρα.   ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα