Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

264 άτομα πέρασαν πέρσι από το ΚΕΘΕΑ για θεραπεία ή συμβουλές επανένταξης


Άνδρας, άνεργος, άγαμος, ηλικίας περίπου 36 ετών, ο οποίος μένει με τους γονείς του και η πρώτη του επαφή με τα ναρκωτικά έγινε στα 15 του με χασίς: Αυτό είναι το προφίλ του μέσου χρήστη εξαρτησιογόνων ουσιών, ο οποίος απευθύνθηκε το 2020 στις υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, στην Καλαμάτα.
Η δημιουργία του προφίλ προέκυψε από τη συλλογή στοιχείων μέσα από ερωτηματολόγια πρώτης επαφής που αντιστοιχούν σε 66 άτομα, όλοι τους χρήστες παράνομων ουσιών και τα οποία έχει επεξεργαστεί το στέλεχος από το Τμήμα Έρευνας του δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης της Πελοποννήσου Μαρία Μοσχίδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι για όλο το χρόνο από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας, καθώς και επανένταξης στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας συνολικά 264 άτομα, εκ των οποίων 159 με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά (124), το αλκοόλ (21) και τον τζόγο (14) και 105 από το οικογενειακό περιβάλλον εξαρτημένων ατόμων.
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ
Η υπεύθυνη του δικτύου στην Πελοπόννησο, κοινωνική λειτουργός-κοινωνιολόγος Ιωάννα Τσουράπα, τονίζει ότι το 2020 ήταν ιδιαίτερη χρονιά και χρειάστηκαν διάφορες προσαρμογές λόγω των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης, τόσο στα πρωτόκολλα υποδοχής των εξυπηρετούμενων όσο και σχεδιασμού υποστήριξης και θεραπείας. Ωστόσο, η ίδια θεωρεί ότι “η χρονιά δεν παρουσιάζει σημαντικές ποσοτικές διαφορές από την προηγούμενη, δεδομένου ότι διατηρήσαμε τη λειτουργία προσαρμοσμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσπαθήσαμε να είμαστε προσβάσιμοι σε όποιον μας χρειαζόταν”.
Ειδικότερα, το 2020 στις υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας Καλαμάτας απευθύνθηκαν 99 άτομα. Στις υπηρεσίες θεραπείας εντάχθηκαν 53 άτομα και στις υπηρεσίες επανένταξης 24. Υπηρεσίες μεταθεραπευτικής φροντίδας δέχτηκαν 14 άτομα και αποφοίτησαν 7. Το ίδιο διάστημα, στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης του προγράμματος εντάχθηκαν 105 άτομα (γονείς, αδέλφια, σύντροφοι ατόμων με πρόβλημα από παράνομες και νόμιμες εξαρτήσεις).
ΧΑΣΙΣ ΣΤΑ 15, ΗΡΩΙΝΗ ΣΤΑ 20
Οι χρήστες παράνομων ουσιών που απευθύνθηκαν πέρυσι στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της προαναφερόμενης έρευνας, είναι κυρίως άνεργοι και άγαμοι άνδρες με μέση ηλικία τα 36,3 έτη, οι οποίοι διαμένουν με τους γονείς τους. Πιο αναλυτικά, σε σύνολο 66 ερωτώμενων, οι 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 13,2 χρόνια τους, ενώ οι 6 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Η πρώτη επαφή τους με τις παράνομες ουσίες έγινε κατά μέσο όρο στα 15,4 έτη, με ουσία έναρξης το χασίς. Μετά από 4,5 χρόνια (στα 20 τους), έκαναν πρώτη φορά χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερους (6 στους 10) είναι η ηρωίνη, ενώ για τους 2 στους 10 κύρια ουσία κατάχρησης είναι το χασίς. Οι 8 στους 10 κάνουν παράλληλη χρήση μιας δευτερεύουσας ουσίας.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΗΣ
Στο θεραπευτικό πρόγραμμα απευθύνονται 21 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με παράνομη χρήση, 16 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με την κύρια ουσία κατάχρησης και μετά από σχεδόν 14 χρόνια συστηματικής χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης. Περισσότεροι από τους μισούς έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτούς οι 6 στους 10 έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Οι 5 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών. Κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας, καθώς και ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας αναφέρουν 4 στους 10 εξαρτημένους. Οτι έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C γνώριζαν οι 2 στους 10, ενώ από τους 66 συμμετέχοντες στην έρευνα με την ίδια αναλογία (2 στους 10) δήλωσαν ότι δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες. Οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 5 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος τους και οι 7 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 5 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί προς εκδίκαση υπόθεσή τους. 
  Νικολέττα Κολυβάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα