Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Παράταση 6 μηνών για τον β' κύκλο του προγράμματος

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,
Αλεξάνδρα Σδούκου
Υποχρεωτική και επιδοτούμενη η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για την αίτηση στο νέο Εξοικονομώ - Οι αλλαγές σε κριτήρια και μοριοδότηση

«Οσος προϋπολογισμός κι αν διατίθεται για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, δεν θα είναι ποτέ αρκετός», είπε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα την Πράσινη Ανάπτυξη, ανακοινώνοντας παράταση έξι μηνών για την υποβολή δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση του β' κύκλου. Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος του νέου «Εξοικονομώ» είναι να πέσει στην αγορά 1 δισ. και να ενταχθούν 50.000 κατοικίες και όσο γίνεται περισσότεροι ωφελούμενοι.
Σημαντικές αλλαγές στο «Εξοικονομώ»
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, βασικοί άξονες του νέου προγράμματος θα είναι οι εξής:
Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις
όμως υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές, όπως:
  • Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα
  • Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.
  • Τα κριτήρια θα είναι ενεργειακά και κοινωνικά (μακροχρόνια άνεργοι, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκές οικογένειες). Θα λαμβάνονται υπόψη:Α
  • Αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας,
  • βαθμοημέρες,
  • αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση,
  • παλαιότητα κατασκευής,
  • εισόδημα.
Θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που αιτείται επιδότηση. Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».
Αναδιαρθρώνονται οι «κόφτες» με στόχο να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες.
Ο διαμερισμός των πόρων θα γίνει ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια και θα ληφθούν υπόψιν οι βαθμοημέρες που θα αποτελέσουν κριτήριο για την επιλογή των αιτήσεων.
Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.
Έχουν δοθεί 1,8 δισ. από τα τρία «Εξοικονομώ»
Σχολιάζοντας συνολικά την επιτυχία και των τριών προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που έχουν προηγηθεί, σημείωσε ότι το «Εξοικονομώ» θεωρείται το πιο επιτυχημένο και δημοφιλέστερο πρόγραμμα του κλάδου της ενέργειας.
Με τις συνολικές παρεμβάσεις των τριών προγραμμάτων το ποσό που έχει δοθεί συνολικά ανέρχεται σε 1,821 δισ. ευρώ και έχουν επωφεληθεί κοντά στις 100.000 κατοικίες, έχοντας πετύχει εξοικονόμηση 2,799 δισ. KWh.
Οσο για την απορρόφηση των πόρων, ανέρχεται σε 92% από τον πρώτο κύκλο, που οδεύει προς ολοκλήρωση, ενώ 50% είναι η απορρόφηση του β' κύκλου με 11.360 εκταμιεύσεις από 21.000 υπαγωγές. Όπως τόνισε η κυρία Σδούκου, για την υποβολή δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση του β' κύκλου θα δοθεί παράταση έξι μηνών.
Η πορεία του τρέχοντος προγράμματος
Στο τρέχον πρόγραμμα υποβλήθηκαν 40.000 αιτήσεις, οι 33.288 έχουν υπαχθεί και κάποιες που μένουν θα είναι το αντικείμενο επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής. Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί κατοικίες με 3,5 εκατ. τ.μ. συνολική επιφάνεια που αναβαθμίζεται, ο μέσος όρος επιδότησης είναι στο 75%, ενώ 7.000 αιτήσεις και 23.000 αιτήσεις αφορούν σε κτίρια ενεργειακής κλάσης Ζ και Η αντίστοιχα, κάτι που δείχνει την ανάγκη για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση.
Η απόσβεση υπολογίζεται σε 10,3 χρόνια και της ίδιας συμμετοχής σε λίγο πάνω από 2 χρόνια. Η συμμετοχή των πολυκατοικιών ήταν χαμηλή με 1.000 αιτήσεις, ενώ σε σχέση με τις παρεμβάσεις, κουφώματα και θερμομονώσεις ήταν οι πιο ακριβές και το ζεστό νερό χρήσης ήταν η πιο αποδοτική επένδυση.
Η κυρία Σδούκου σημείωσε επίσης ότι αύριο, Πέμπτη, θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για να υποβληθούν στοιχεία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμιεύσεις, ενώ σημείωσε ότι έχει διευκολυνθεί και απλοποιηθεί η διαδικασία, δηλαδή το σύστημα ελέγχου πληρότητας. Να σημειωθεί ότι το 61,8% των αιτούντων προέρχονται από τις δύο χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά μόνο το 10% από τους φτωχότερους.
Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τόσο ο οδηγός του νέου «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» όσο και ο οδηγός του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου.
Μακέδος: Τεράστιο κύμα ανακαίνισης σε ολόκληρο τον οικοδομικό τομέα
«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα ανακαίνισης σε ολόκληρο τον οικοδομικό τομέα επιδιώκοντας και την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές και πρωτίστως στους σεισμούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος. Και υπογράμμισε ότι «η άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση και όχι απλώς η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από την εκτέλεση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και η έγκαιρη και αποτελεσματική του εφαρμογή αναμφίβολα αποτελεί μία πρωτόγνωρη πρόκληση τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα».
Λάμπρος Πυργιώτης: Στο 60% το βάθος της ενεργειακής ανακαίνισης στη χώρα
Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Λάμπρος Πυργιώτης, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιτάσσει την ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης, η οποία προϋποθέτει ένα ισχυρό κύμα ανακαίνισης, καθώς επιβάλλεται ένας υπερδιπλασιασμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης στον κτιριακό τομέα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Πυργιώτη, με βάση τους σχεδιασμούς, το βάθος της ενεργειακής ανακαίνισης υπερβαίνει το 60% στη χώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκε στην προοπτική καθιέρωσης διαβατηρίου ανακαίνισης, με το οποίο, για παράδειγμα, εάν ένα κτίριο έχει προβεί σε έργα σεισμικής θωράκισης, ή δράσεις εξοικονόμησης ύδατος, θα αποκτάει το προνόμιο επιδότησης για ενεργειακή ανακαίνιση. Τέλος, ανέφερε ότι επικαιροποιήθηκε το έργο της Πράσινης Αστικής Γειτονιάς στην Αγία Βαρβάρα, το οποίο πρόκειται να έχει μηδενικό κλιματικό αποτύπωμα.
Κώστας Κούρταλης: Η Διαπίστευση θα παίξει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, Κώστας Κούρταλης, ανέφερε ότι η Διαπίστευση και η Πιστοποίηση θα παίξει τον ρόλο που της αναλογεί έτσι ώστε οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί, καθώς ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα παλαιωμένος. Ο κ. Κούρταλης επεσήμανε ότι οι κανονισμοί προτρέπουν προς την καινοτομία και την πρωτοτυπία, με την προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες ποιότητας, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί το κατάλληλο προϊόν.
Πρόσθεσε, δε, ότι όταν μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα και ένα μεγάλο κύμα ανακαίνισης, με πιστοποιημένα υλικά, το ΤΕΕ οφείλει να διασφαλίσει την πιστοποίηση και των τεχνιτών. «Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τους κανόνες της ΕΕ, δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε εποπτεία της αγοράς, αλλά μπορούμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου, έτσι ώστε να εφοδιάσουμε την αγορά με ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα για τον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κωνσταντίνος Λάσκος: Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους μηχανικούς
Για το πώς το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» δημιούργησε συνθήκες επαγγελματικής ευθύνης στην κατασκευή από τα συνεργεία, βάζοντας στο περιθώριο τη μαύρη εργασία αλλά και τυχόν κακοτεχνίες, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΣΥΠΕΝΕΠ, Κωνσταντίνος Λάσκος.
«Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών θεωρούμε ότι οι μηχανικοί έχουν την τεχνογνωσία και βρισκόμαστε στη συγκυρία που θα εκδοθεί και το καινούριο μεθοδολογικό πλαίσιο υπολογισμών, οπότε ερχόμαστε και βάζουμε και άλλες παραμέτρους», είπε. Ο κ. Λάσκος ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» πάντα ζητούσε πιστοποιημένα συστήματα και αυτό ήταν κάτι πολύ θετικό από την αρχή. Και όπως είπε, είναι πάρα πολύ θετικό να αρχίσουμε να κοιτάμε και πιστοποιημένα συνεργεία. Το καλύτερο υλικό αν το πάρεις και το βάλεις με λάθος τρόπο, έχεις κάνει μία τρύπα στο νερό.
Όπως ανέφερε, ο μηχανικός μπορεί να έχει τέλειο σχεδιασμό. Υπογράμμισε ότι οι μηχανικοί στην Ελλάδα ξέρουν τη δουλειά τους και ανέφερε ως διαπίστωση ότι είναι πρόθυμοι στο να υπαχθούν σε περαιτέρω επιμόρφωση: «Εμείς το βλέπουμε ως σύλλογος. Κάθε φορά μαζεύονται 300 άτομα, που έρχονται για να επιμορφωθούν». Τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους μηχανικούς και να απαγκιστρωθεί από λογικές «του πήγα σε ένα τεχνίτη και ήρθε να μου κάνει μια εργασία και φυσικά ποτέ δεν πήρε την ευθύνη».   imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα