Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Κύπρος: Η οφθαλμαπάτη με 3 κρουαζιερόπλοια που έγινε viral - Τι είναι το εντυπωσιακό φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα [εικόνα]


Viral έγινε στην Κύπρο, φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα "Καιρόφιλοι Κύπρου", την οποία έβγαλε ο Μιχάλης Μιχαήλ και απεικονίζει τρία κρουαζιερόπλοια στα ανοικτά της Λεμεσού.

Στην φωτογραφία παρουσιάζονται τα τρία πλοία σαν να βρίσκονται στον αέρα πάνω από την οριζόντια γραμμή της θάλασσας.
Πρόκειται για το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα, μια οφθαλμαπάτη που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων και ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα.
Πιο συγκεκριμένα, τα αντικείμενα που βρίσκονται στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.
Αυτό συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, λειτουργώντας σαν διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο, αναφέρει η ιστοσελίδα politis.com.cy.
Φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα
Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα. Η πρώτη αναφορά σε "Φάτα Μοργκάνα” στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.
Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα