Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος η γραφειοκρατία, αύριο το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας


Τα πάνω κάτω έρχονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων με την εφαρμογή από τις 29 Ιουνίου του νέου ηλεκτρονικού συστήματος μεταβιβάσεων από την ΑΑΔΕ. Το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δοθεί ένα τέλος στη γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία που προκαλούσε η προηγούμενη διαδικασία, σχεδίασε μια νέα πλατφόρμα προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώνουν γρήγορα και κυρίως άκοπα τις διαδικασίες.

Το νέο σύστημα σε πρώτη φάση, επιβάλει οι δηλώσεις φόρου για αγοραπωλησίες κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εδαφικών εκτάσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ΤΑXISnet, ενώ στη συνέχεια στόχος είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να επεκταθεί και σε κάθε άλλη πράξη μεταβίβασης ακινήτων όπως οι κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.
Σε πλήρη εφαρμογή βέβαια, εκεί δηλαδή που οι ενδιαφερόμενοι πραγματικά με μερικά «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, το σύστημα θα είναι όταν το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία έτσι ώστε να διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που θα παρέχονται διαδικτυακά. Ήδη το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων έχει ενταχθεί στο έργα τα οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να ολοκληρώνουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να επισκεφθούν τις εφορίες. Στη συνέχεια ο συμβολαιογράφος θα προχωρά στον υπολογισμό του φόρου, με βάση τα φύλλα υπολογισμού ή το ΑΤΑΚ του ακινήτου.
Την ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα της δήλωσης και των φύλλων υπολογισμού αξιών θα φέρουν αποκλειστικά οι συμβαλλόμενοι. Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο της δήλωσης που θα διενεργείται από το σύστημα θα βεβαιώνεται ο τυχόν προκύπτων φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του.
Ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει τον φόρο εφάπαξ με τη χρήση της Τ.Ο είτε.:
  • Μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει στο σύστημα TAXISnet
  • Σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ
  • Μέσω e-banking
Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.
Ηλεκτρονική απαλλαγή
Με ηλεκτρονική διαδικασία θα απαλλάσσονται οι αγοραστές από τον φόρο και στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση αφορά πρώτη κατοικία. Στη συνέχεια, μέσω ΤΑΧΙS θα γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις προκειμένου οι υπηρεσίες να διαπιστώσουν εάν πληρούνται οι οι προϋποθέσεις απαλλαγής.
Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω διασταύρωσης των στοιχείων που έχουν αναγραφεί στην δήλωση φόρου μεταβίβασης με τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, όπως έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 και έχουν καταχωρηθεί στην εφαρμογή e-περιουσιολόγιο.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης. Το όριο απαλλαγής για την πρώτη κατοικία 200.000 ευρώ αν ο αγοραστής είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα