Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

«Ηλεκτροπληξία» με τα αδήλωτα τετραγωνικά


«Φουσκωμένοι» και λόγω της ρύθμισης οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος - Τι αλλάζει στα δημοτικά τέλη και τι θα πληρώσετε αναδρομικά - Πότε θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα
Με ιδιαίτερη προσοχή (και ψυχραιμία) θα πρέπει να ανοίξουν οι πολίτες τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που καταφθάνουν αυτή την περίοδο καθώς περιλαμβάνουν και το λογαριασμό για τα αδήλωτα τετραγωνικά που αποκαλύφθηκαν μέσα στο 2020.
Συνολικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έχουν δηλωθεί πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά μέτρα σε όλη την χώρα μέσα απ;o περίπου 3 εκατ. δηλώσεις. Οι δήμοι προχωρούν την εκκαθάριση των νέων τετραγωνικών μέτρων στα εν λόγω ακίνητα, ώστε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα δημοτικά τέλη να επιβάλλονται πλέον πάνω στην νέα επιφάνεια του ακινήτου. Οι δήμοι υπολογίζουν όμως και ποσό των χρεώσεων που πρέπει να πληρωθεί αναδρομικά για τη 1η-1-2020 έως και την 30ή-4-2021. Όλα αυτά φαίνονται στην ενότητα “χρεώσεις δήμων”.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο των 45% των δηλώσεων έχει εκκαθαριστεί από τους δήμους, ενώ ακόμη ένα 30% βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Από το σύνολο των 2.754.563 δηλώσεων που κατατέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, 1.223.174 εκ. δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί, άλλες 808.055 (30%) βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η επεξεργασία για το 16% των δηλώσεων, ήτοι 440.796 δηλώσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η αρχική ημερομηνία κατά την οποία οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, ήταν η 31η Ιανουαρίου 2021. Ακολούθησε και δεύτερη επιμήκυνση που έληγε στις 31 Μαρτίου 2021 και εντέλει νομοθετήθηκε ως τελική ημερομηνία η 30η Ιουνίου, για την οποία γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει και νέα παράταση.
Τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών (που αναλογούν στην περίοδο από την 1η-1-2020 έως και την 30ή-4-2021) θα εξοφληθούν, απαλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται οτι η ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών προέβλεπε πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους – πενταετείς, δεκαετείς ή εικοσαετείς – πριν από το 2020. Προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων. Έτσι, αυτήν την περίοδο, ρυθμίζονται αναδρομικά οι χρεώσεις που αναλογούν -μόνο- στην περίοδο από την 1η-1-2020 έως και την 30ή-4-2021.
Όσοι θέλουν τώρα να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά σε κάποιο ακίνητο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εξοντωτικά πρόστιμα που πρέπει η νομοθεσία. Η ανακριβής δήλωση για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής.
Υπολογίζεται πως μέσω της διαδικασίας δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών οι ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν και στην ουσία γλίτωσαν από πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για την πενταετία 2015-2019. Τα επιπλέον δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, κυμαίνονται για τις οικίες από 1 έως 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτό γιατί, κάθε δήμος εφαρμόζει τη δική του πολιτική χρέωσης. Για τα επαγγελματικά είναι σχεδόν πενταπλάσιες και κυμαίνονται από 5 έως έξι ευρώ το τ.μ.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση εκείνη θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μια νέα, η οποία θα είναι επίσης ευνοϊκή. Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν – εκ νέου- τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά με επιβολή μικρότερων προσαυξήσεων επί των οφειλών με όριο το 50% αντί το 100% και 200% που ισχύει σήμερα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών.
Η πλατφόρμα θα επαναλειτουργήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση όλων των εκπρόθεσμων δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.
Η νέα αυτή ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα:
  • κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,
  • κατά 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο δύο εξαμήνων (ή 12 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τριών εξαμήνων (ή 18 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τεσσάρων εξαμήνων (ή 24 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο πέντε εξαμήνων (ή 30 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • κατά 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο έξι εξαμήνων (ή 36 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα