Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Δυο νέα « σωσίβια» για τους Δήμους


Δυο σημαντικές εξελίξεις , που δίνουν έστω και προσωρινά «ανάσα» στους Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης , στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στα οικονομικά τους , ανακοινώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ ενημερώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει η πρόσκληση προς τους Δήμους για να δηλώσουν νέες ειδικότητες. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , ΔημήτρηςΠαπαστεργίου , επεσήμανε ότι επειδή αυτό δε φαίνεται εφικτό, η ΚΕΔΕ προτείνει στο Υπουργείο να δώσει παράταση τουλάχιστον για δύο μήνες των συμβάσεων covid ώστε οι Δήμοι και κυρίως οι τουριστικοί και νησιωτικοί να μην μείνουν χωρίς προσωπικό στις υπηρεσίες τους.
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή για την σημαντική εξέλιξη σχετικά με τα οικονομικά των Δήμων.
Η ΚΕΔΕ αφού μετέφερε την πραγματική εικόνα της οριακής κατάστασης των οικονομικών των Δήμων συμφώνησε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δοθεί περίοδος χάριτος για την μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια των Δήμων.
Ήδη , όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου , την 23/6, καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή τοκοχρεολυσίων, δεν καταβλήθηκαν τα σχετικά ποσά και τα χρήματα παρέμειναν στα ταμεία των Δήμων.
Αναμένεται μάλιστα να κατατεθεί και η σχετική τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι Δήμοι δεν θα καταβάλουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων , Δημήτρη Σταμάτη του έθεσε και πάλι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των Δήμων να μην ξεκινήσει η καταβολή των ποσών από τα ληξιπρόθεσμα χρέη άμεσα και μαζί με τα ποσά των τοκοχρεολυσίων να συγκεντρωθούν σε ένα νέο δάνειο ώστε να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια των Δήμων και με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα