Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ωράριο εστίασης: Τι ώρα κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και καφέ


Ήδη από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι πια παρελθόν και οι πολίτες πλέον μπορούν να επιστρέφουν σπίτι την ώρα που θέλουν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν οι πολίτες έπρεπε να έχουν γυρίσει μέχρι τη 01.30 ενώ τα μαγαζιά έκλειναν την ίδια ώρα. Αυτό πλέον αλλάζει και τα μαγαζιά έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν την ώρα που επιθυμούν.
Οι πολίτες βέβαια θα πρέπει να προσέχουν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας και αποτροπής διασποράς του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Άδωνη Γεωργιάδη και Γιώργου Γεραπετρίτη πλέον οι χώροι ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες, ανάλογα με τη δήλωση του καταστηματάρχη.
Στα μεν covid free εστιατόρια, θα γίνονται δεκτά μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, ενώ στους μεικτούς χώρους θα γίνονται δεκτοί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά μόνο με επίδειξη rapid test η μοριακό test και θα είναι υποχρεωτική στο μέτρο του δυνατού και η χρήση μάσκας. Ανάλογες ρυθμίσεις θα προβλέπονται και για τους άλλους χώρους διασκέδασης όπως κινηματογράφοι και θέατρα.
Πως χωρίζονται οι χώροι ψυχαγωγικού χαρακτήρα
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης καθιερώνεται διαβαθμισμένη κλίμακα σε χώρους ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Έτσι τα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
Οι αμιγείς: Είναι οι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους και σε όσους έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Η πληρότητα θα κυμαίνεται από 75-85%, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Η χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική.
Οι μεικτοί: Θα είναι οι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στις δύο παραπάνω κατηγορίες αλλά και σε όσους άλλους πολίτες θέλουν , με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζουν κατά την είσοδό τους είτε rapid test είτε μοριακό. Η πληρότητα θα κυμαίνεται από 25-75%, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Η χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους θα είναι υποχρεωτική.
Η επιλογή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε επιχειρηματία ενώ στις εισόδους των χώρων θα υπάρχει ειδική σήμανση που θα ενημερώνει για τη διαβάθμιση. Παράλληλα, οι μαγαζάτορες θα συνδεθούν με κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της οποίας θα μπορούν να βεβαιώσουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που προσκομίζει ο πελάτης, εφόσον πρόκειται για μεικτό χώρο.
Τα "προνόμια" αυτά των εμβολιασμένων αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου.
Τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν, στα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι κτλ.) προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά) από 7:00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τη μάσκα:
Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός /συνωστισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα