Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εξετάζεται η απόδοση του ΦΠΑ σε 3 δόσεις

«Κλειδώνει» η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις
CLOSE WINDOW
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και «θωράκισης» των στόχων του προϋπολογισμού του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνονται δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης βάσει των οποίων θα επιλέγονται προς έλεγχο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.Της Μαρίας Βουργάνα
«Κλειδώνει» το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και «θωράκισης» των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μάρτιο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν το ΦΠΑ σε 3 δόσεις. Η νέα ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα προβλέπει την υποβολή της περιοδικής δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή του 30% ή 40% του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν «στραγγίξει» από ρευστό με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών. Κάποιοι άλλοι μάλιστα δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην γνωρίζει το συνολικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ.

Δείκτες συμμόρφωσης
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης βάσει των οποίων θα επιλέγονται προς έλεγχο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πρώτη λίστα αναμένεται να παραδοθεί από την ΓΓΠΣ στις εφορίες στις 27 Ιανουαρίου.
Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς είχε σύσκεψη με τους Δ.Ο.Υάρχες των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας που αντιπροσωπεύουν το 70% των δημοσίων εισπράξεων στους οποίους έθεσε συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση των εσόδων και καθόρισε τις προτεραιότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουσέλας έδωσε εντολή στους εφόρους να προχωρήσουν σε:
1. Εντατικούς προσωρινούς ελέγχους σε επιχειρήσεις για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι Δ.Ο.Υ.
2. Προσωρινούς ελέγχους σε επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας οι οποίες δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.
3. Ελέγχους σε επιχειρήσεις με βάση την αξιολόγησή τους από την εφαρμογή των νέων δεικτών φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. ανακριβείς δηλώσεις, μη υποβολή δηλώσεων κ.λπ.) για το 2010.
4.Τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι έκαναν χρήση του μέτρου της περαίωσης καταβάλλοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί επιπλέον φόροι που έχουν βεβαιωθεί υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Κουσελάς ζήτησε από τους εφόρους να τελειώνουν με την περαίωση και συγκεκριμένα μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου να έχουν εκδώσει τα σημειώματα περαίωσης στους φορολογούμενους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η προθεσμία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου.
5. Τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους εξαιρέθηκαν από την περαίωση όπως επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
6. Τον έλεγχο όσων δεν υπέβαλλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ για το... 2007! Πρόκειται για περίπου 14.000 υπόχρεους στον φόρο οι οποίοι δεν υπέβαλλαν τη σχετική δήλωση ως είχαν υποχρέωση το 2007 και τα προηγούμενα χρόνια (που ίσχυσε το μέτρο) αλλά υπέβαλλαν τον επόμενο χρόνο τις δηλώσεις Ε9 για τον υπολογισμό και την καταβολή του ΕΤΑΚ το 2008. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν από την εφορία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και καταβολή των φόρων μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αδήλωτα ακίνητα αξίας 14 δισ. ευρώΣτο στόχαστρο βρίσκονται πρώτοι 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που εντοπίστηκαν να μην τα έχουν δηλώσει. Οι διασταυρώσεις έδειξαν ότι καθένας διέθετε ακίνητα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Δηλαδή για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 14 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος.

Για τον Ιανουάριο προβλέπονται έσοδα ύψους 5,36 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το ΦΠΑ, 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και πάνω από 500 εκατ. ευρώ από την περαίωση.

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας

14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ ΦΜΑΠ το 2007.
Επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας που δεν υπέβαλαν τον περασμένο Νοέμβριο περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Επιχειρήσεις που υπέβαλαν το 2010 ανακριβείς δηλώσεις
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που εξαιρέθηκαν από την περαίωση.
Φορολογούμενοι που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση.
Επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα