Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Έξι γιατροί στο εδώλιο για μίζες

Έξι ορθοπεδικοί του ΕΣΥ θα καταστούν τις επόμενες ημέρες κατηγορούμενοι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό τους από την εταιρεία ορθοπεδικών υλικών «De Puy International», θυγατρικής της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία, για την γνωστή υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών που προωθούσαν σε Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας.
Μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 και διενεργείται από Εισαγγελέα Εφετών για το σκάνδαλο , η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των έξι ορθοπεδικών για τις κατηγορίες της δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για άλλους γιατρούς και για στελέχη της εταιρίας.
Οι έξι γιατροί που σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση, ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και σε λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.
Όπως φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της επίμαχης εταιρίας εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως «δώρο καλής συνεργασίας» το 23 έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση.
Έτσι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το «δώρο» των γιατρών τελικώς πληρώνονταν από το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδεικτικό των ποσών που αποκόμιζαν οι γιατροί για κάθε «προώθηση» είναι ότι για ένα συγκεκριμένο μόσχευμα για την σπονδυλική στήλη το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε 70 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων το 30% πήγαινε σε ιατρικές τσέπες.
Το λεγόμενο «σκάνδαλο De Puy» ξεκίνησε στην Βρετανία - μετά από εσωτερικό έλεγχο από την Αμερικανική μητρική εταιρία για «μαύρα ταμεία» - όπου και αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία μοίραζε «δωράκια» σε ιατρεία και νοσοκομεία της χώρας για να «προτιμώνται» τα προϊόντα της. Ήδη πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρείας είναι υπόλογος στην αγγλική δικαιοσύνη για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών επί το πλείστον σε Έλληνες γιατρούς.
Μεγάλο μέρος του βρετανικού φακέλου έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών και η Εισαγγελική λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα επεξεργάζεται τα στοιχεία καθώς το «μαύρο χρήμα» της εταιρίας φαίνεται να κινήθηκε κυρίως προς την Ελλάδα και την Πολωνία. Στο πλαίσιο της έρευνας της, δόθηκε εντολή από το Εφετείο και έγιναν δεκάδες έφοδοι σε χώρους εμπλεκομένων προσώπων ενώ έχουν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί περισσότερων από 30 «μεγαλογιατρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα