Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ελαιόλαδο: Επέκταση σε όλο το νομό της ονομασίας «Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα».

ImageΚινδυνεύει η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα;
«Να τρέχει» έχει κάνει την ΕΑΣ Μεσσηνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις διευκρινίσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία που ζητάει, προκειμένου να εγκρίνει την επέκταση σε όλο το νομό της ονομασίας «Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα».
Πριν από δύο χρόνια περίπου είχαν ξαναζητηθεί διευκρινίσεις από την ΕΑΣ, σχετικά με το αίτημα για επέκταση του ΠΟΠ, αλλά από το υπουργείο. «Τότε είχαμε ξαναφτιάξει το φάκελο, βάσει των υποδείξεων που είχαν γίνει από το υπουργείο, είχαμε στείλει τη μελέτη και την είχε εγκρίνει. Την απόφαση είχε υπογράψει ο κ. Καρχιμάκης, ο οποίος την είχε διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς εμείς δεν έχουμε άμεσο συνεργάτη την Ε.Ε., αλλά το υπουργείο. Από τότε πέρασαν 14 μήνες και τώρα ξαφνικά έρχεται νέο έγγραφο από την ίδια την Κομισιόν, μέσω υπουργείου, που ζητάει αποδεικτικά στοιχεία» σημείωσε χθες στο «Θ» ο γεν. διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας.
«Εμείς τα καινούργια στοιχεία θα τα στείλουμε στο υπουργείο, αφού με αυτό έχουμε να κάνουμε. Όμως, θα πάρει ένα διάστημα, γιατί μας ζητούν δείκτες, στατιστικά δεδομένα από αναλύσεις, καινούργια τεκμηρίωση του δεσμού της υπό επέκταση περιοχής ΠΟΠ με την υφιστάμενη, θέματα τεχνοκρατικά που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος».
Στο ερώτημα, εάν τελικά είναι εφικτό να υπάρξει κοινό ΠΟΠ σε όλο το νομό, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαν γίνει και προτάσεις για πέντε διαφορετικά ΠΟΠ σε Μάνη, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Τριφυλία και Πυλία, ο κ. Ραπτέας παρατήρησε: «Είναι δύσκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσει το θέμα, χωρίς να χάνουμε χρόνο».
Μ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα