Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τριφυλία : «Θα χρεοκοπήσει η χώρα ή όχι;»

Image«Θα χρεοκοπήσει η χώρα ή όχι;»
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα είναι οδυνηρές για τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία. Η κατάσταση που, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο βιώνει είναι εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και τραγική. Κάθε μέρα που περνά επιχειρήσεις και καταστήματα βάζουν «λουκέτο» και πολίτες κάθε ηλικίας μπαίνουν στο περιθώριο της ζωής από την ανεργία. Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει προοπτική; Μπορεί η χώρα να βγει από το τέλμα που έχει βυθιστεί; Μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη ή οδηγούμαστε στη χρεοκοπία με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για την οικονομία και την ίδια τη ζωή μας;
Ζητήσαμε τη γνώμη πολιτών στην Τριφυλία και οι απόψεις είναι μοιρασμένες και διχασμένες. Εκείνο που βγαίνει από τις απαντήσεις είναι πως, ναι υπάρχει κρίση, υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, αλλά δε θα βαρέσουμε, τελικά, «φαλιμέντο»! Κυρίως, επειδή δε θα μας αφήσουν οι «Ισχυροί», αφού κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες της Ευρώπης με απρόβλεπτες συνέπειες και για την ίδια την Ε.Ε.
Δημήτρης Τσάγκος
«Θεωρώ πως είναι σχεδόν δεδομένο πως θα χρεοκοπήσει η χώρα. Σε όλες τις δουλειές ότι εμπόρευμα έρχεται εισαγωγή, ζητάνε τα χρήματα μετρητά, αλλά και εδώ στις συναλλαγές ίδια κατάσταση επικρατεί. Έχουμε χάσει, σαν χώρα, την αξιοπιστία μας. Απλά, δε μας αφήνουν, ακόμα, να χρεοκοπήσουμε. Μετά το Μάρτη, όπως φαίνεται, για εκεί πάμε, δυστυχώς…»
Λεωνίδας Βασιλείου
«Είναι ήδη χρεοκοπημένη η Ελλάδα, απλώς δεν μας το «λένε» ακόμα. Κάθε μέρα πάει και χειρότερα. Η αγορά έχει στεγνώσει, η οικοδομή έχει τελειώσει, τα αγροτικά προιόντα έχουν τελειώσει. Πάμε για φαλιμέντο, φουλαριστοί. Είναι ζήτημα χρόνου, ενός – δύο μηνών…»
Ηλίας Ζουρτσάνος
«Πιστεύω πως στη γεωγραφική – γεωστρατηγική θέση που είμαστε δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Τα πράγματα και η κατάσταση που ζούμε θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αλλά δε θα μας φτάσουν στο σημείο της χρεοκοπίας, αλλά θα περάσουμε πολύ δύσκολα χρόνια, αυτά που έρχονται… Ο βασικότερος λόγος που δε θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε είναι πως, αν γίνει αυτό θα συμπαρασύρουμε και άλλες χώρες που είναι στην ίδια (και χειρότερη) κατάσταση με εμάς, οπότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη και οι ισχυρές οικονομίες θα την πληρώσουν και αυτές. Ένας ακόμη λόγος είναι ο φυσικός και ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα και θέλουν να τον εκμεταλλευτούν οι ισχυροί… Βέβαια, φτάσαμε εδώ και από τις πολιτικές των τελευταίων 40 ετών. Λέγανε στον κόσμο «πάρτε και θα δούμε τι θα γίνει». Πώς, όμως, θα γίνει όταν δεν παράγουμε; Όταν παίρνουμε μόνο δάνεια, δε μπορεί να γίνει κάτι. Πρέπει να
 παράγουμε και για να αποπληρώσουμε το δάνειο, και να έχουμε να περάσουμε και να βάζουμε και στην άκρη ή να επενδύουμε για να συνεχίσουμε να εισπράττουμε και να ανταπεξέλθουμε».
Δήμητρα Πανταζοπούλου
«Τα πράγματα είναι δύσκολα, ο κόσμος είναι μαζεμένος, η αγορά είναι πεσμένη αλλά πιστεύω πως σιγά – σιγά θα ανακάμψει και θα πάμε καλύτερα! Στη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε εκείνο που πρέπει να κάνουμε σαν πολίτες, είναι να μειώσουμε κάπως τα έξοδά μας, γιατί είναι αλήθεια πως είχαμε μάθει σε μια «διαφορετική» ζωή, υπερκαταναλωτική και πολυέξοδη. Πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί και στις αγορές μας και στις συνήθειές μας, στον τρόπο ζωής μας και σιγά – σιγά, θα ξεπεραστεί το πρόβλημα, ελπίζω…»
Γιώργος Σταθόπουλος
«Είναι δεδομένο, πιστεύω, πως στους επόμενους μήνες θα έχουμε χρεοκοπήσει. Δεν βλέπω, όπως πάνε τα πράγματα, να υπάρχει κάποια προοπτική για ανάκαμψη κι ανάπτυξη. Ειδικά εμείς, στον εμπορικό τομέα, βλέπουμε καθημερινά τις δυσκολίες που όλο μεγαλώνουν. Η αγορά δεν κινείται καθόλου. Από το εμπόριο δεν βλέπω φως, προοπτική επιβίωσης…»
Χρήστος Μπασιούκας
«Ήδη έχουμε χρεοκοπήσει. Κανονικά «έπρεπε» να χρεοκοπήσουμε πριν το Δεκέμβρη, αλλά θα υπήρχαν τεράστια κοινωνικά προβλήματα και αντιδράσεις. Δυστυχώς, τώρα και τους επόμενους μήνες θα τα πληρώσουμε όλα, εμείς. Αν θα χρεοκοπήσουμε με την έννοια της πτώχευσης του Κράτους και τη στάση πληρωμών, εξαρτάται από το τι θέλουν και τι έχουν σχεδιάσει για εμάς οι ισχυροί, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι και Τραπεζίτες. Μακάρι, να μην χρεοκοπήσουμε αλλά μάλλον, δυστυχώς, για εκεί πάμε. Το πότε δεν ξέρουμε. Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί, ίσως, και θα είναι και Σάββατο και θα έχουμε, σαν Κράτος και χώρα, τελειώσει. Ήδη , η αγορά σβήνει, τελειώνει και απλά το παλεύουμε για να επιβιώσουμε…»
Νίκος Τζόρβας
«Δεν πιστεύω πως θα χρεοκοπήσουμε. Αποκλείεται! Είναι πολύ δύσκολο και να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε γιατι θα πάρουμε και άλλους μαζί μας. Πιστεύω πως, με τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση, παρά το ότι είναι «σκληρά», κάτι θα γίνει για να ανακάμψουμε. Βέβαια έπρεπε να τα είχαν πάρει πριν είκοσι χρόνια για να έρθουμε σε μια «ισορροπία» και να μη φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Από δω και πέρα, θα δείξει, ποιους θα ωφελήσει και ποιοι θα χάσουν. Θα είναι δύσκολα, αλλά και πάντα ήταν σχετικά δύσκολα για το λαό, όχι για αυτούς που τα έχουν. Μπορεί να δυσκολευτούμε περισσότερο, αλλά πιστεύω πως για τα παιδιά μας η κατάσταση και οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες, αν ενδιαφερθούμε και όλοι μαζί να κάνουμε κάτι. Αν τα παρατήσουμε, λογικό είναι, θα «φαλιρίσουμε»…»
Μένης Βρετός
«Δεν μπορώ να «ρισκάρω» καμία πρόβλεψη για το αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή, ακόμα, μίας οικονομικής κρίσης η οποία μας οδηγεί σε καταστάσεις που πιθανόν να δυσκολέψουν τα πράγματα σε σημείο που η αγορά θα υποστεί απρόβλεπτα δυσάρεστες συνέπειες. Ήδη επιχειρήσεις κλείνουν και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και η οικονομική κρίση, που πιστεύω θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμη χρόνια, θα οδηγήσει σε «λουκέτο» ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία… Διαπιστώνω με λύπη πως, τα οικονομικά μέτρα που έχει επιβάλλει η τρόικα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, αντί να τονώνουν το κλίμα της αγοράς, απεναντίας δεν αποδίδουν και  συρρικνώνουν και άλλο την αγοραστική δύναμη του ΈΛΛΗΝΑ καταναλωτή. δεν αισιοδοξώ για ανάπτυξη από τη στιγμή που δεν μπορεί να «μπει» νέο χρήμα στην αγορά και να τη αναθερμάνει. Στην περιοχή μας η κατάσταση είναι απελπιστική και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει. Το σενάριο της πτώχευσης, προσωπικά, δεν θέλω να το πιστεύω, και να διακινδυνεύσω να πω πως, δεν θα αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο πτώχευσης επειδή αυτή δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, γιατι μια ενδεχόμενη πτώχευση στην Ελλάδα θα έχει οδυνηρές συνέπειες σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Θα είναι το τελευταίο που μπορεί να συμβεί . Το να μην πτωχεύσουμε όμως, δε σημαίνει και ότι η Ελλάδα θα είναι υγιής  οικονομικά. Το Κράτος πρέπει να μεριμνήσει να βρει τους τρόπους να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας, χωρίς ταυτόχρονα να συρρικνώσει δραματικά την οικονομική δυνατότητα του Έλληνα καταναλωτή καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό  επειδή το Κράτος δε θα μπορεί να πάρει έμμεσους ή άμεσους φόρους διότι ως γνωστόν το 70% των εσόδων του Κράτους, από τους φόρους, εξαρτάται αποκλειστικά από την κατανάλωση».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

1 σχόλιο:

  1. ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ,ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΑΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ??
    ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΓΑΡΜΠΑ,ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
    ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ κ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα