Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Τα "φέσια" του δημοσίου προκαλούν κίνδυνο για νέα μέτρα

Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η νέα γενιά κρυφών χρεών του δημοσίου αξίας 2,95 δισ. ευρώ που κινδυνεύει να προκαλέσει έναν ακόμη κύκλο αφαίμαξης μισθωτών και επιχειρήσεων.
Από τους συνολικά  1.601 φορείς του ευρύτερου δημοσίου οι  781 παρείχαν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Οι οφειλές  των υπολοίπων 820 είναι άγνωστες στο κράτος. Το θέμα  προκαλεί την οργή της τρόικας που κατεβαίνει την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα για ενδελεχή έλεγχο, ο οποίος μπορεί να φέρει ανατροπές στο έλλειμμα και νέα εισπρακτικά μέτρα.
Το «στενό» δημόσιο οφείλει 620 εκατ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτές, ενώ το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, ελεγκτής των υπολοίπων,  παραδέχεται ότι δεν έχει εντάξει στο παραπάνω ποσό όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
Το «ευρύτερο» δημόσιο, δηλαδή ΟΤΑ, νοσοκομεία, ταμεία ασφάλισης και νομικά πρόσωπα (ΑΤΕ, ΤΕΙ, φορείς  κλπ) δεν έχουν πληρώσει 2,33 δισ. ευρώ. Το πλέον κρίσιμο είναι ότι  μόνο το 48,8% των φορέων έδωσε λογαριασμό στο Γενικό Λογιστήριο.
Το σημείο - κλειδί είναι ότι με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες δεν επιτρέπεται να «μεταφερθούν» οι οφειλές του δημοσίου σε επόμενα χρόνια. Ακόμη και αν το κράτος δεν πληρώσει με ρευστό (αλλά π.χ. γίνει ρύθμιση τύπου νοσοκομείων) το ποσό επιβαρύνει το έλλειμμα του έτους δημιουργίας της δαπάνης.
Ήδη η «τρύπα» πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τα έσοδα που θα φέρει η αύξηση των φόρων στα καύσιμα και τριπλάσιο από την απόδοση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να κατονομάσει τους φορείς που δεν δίδουν στοιχεία, ώστε βάσει της οικονομικής τους κατάστασης να υπολογισθεί το μέγεθος της «τρύπας». Δηλαδή δεν είναι γνωστό αν αγνοούνται τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ή δήμοι οι οποίοι ενδεχομένως να συνάπτουν συμβάσεις ή προμήθειες που θα φουσκώσουν πολύ το έλλειμμα.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα  επικεντρώνεται σε ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία:
 * Από τους 1.078 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης  είναι γνωστά τα χρέη μόνο για τους οι 353, δηλαδή για   το 32,7%. Οφείλουν 365,3 εκατ ευρώ.
* Από τους 61 οργανισμούς  κοινωνικής ασφάλισης μόνο οι 34 παρείχαν πληροφόρηση και οι οφειλές τους υπολογίζονται σε 660 εκατ. ευρώ.
* Στοιχεία έχουν δώσει και τα 134 νοσοκομεία (οφείλουν 1,2 δισ. ευρώ στο οποίο πρέπει να προστεθούν και τα 5,3 δισ. ευρώ παλαιών χρεών που έχουν ρυθμιστεί). Όσο για τα υπόλοιπα 328 νομικά πρόσωπα υπάρχει εικόνα μόνο για τα  260 που οφείλουν 116,2 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα