Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εγκεφαλικό παιχνίδι και με τη... βούλα το σκάκι

Νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως οι επαγγελματίες του σκακιού αντλούν συνδυασμένη έμπνευση από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους, σε σχέση με τους λιγότερο καλούς παίκτες.
Το νέο αυτό εύρημα δεν αφορά μόνο τα επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και άλλους τομείς της ζωής όπου χρειάζεται έμπνευση για την επίλυση ενός προβλήματος όπως για παράδειγμα στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN, με επικεφαλή τον Κέιτζι Τανάκα, μελέτησαν την εγκεφαλική λειτουργία δύο ομάδων εθελοντών παικτών «σόγκι» (της ιαπωνικής εκδοχής του σκακιού).
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης για να συγκρίνουν τη ροή αίματος στους εγκεφάλους των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών παικτών, την ώρα που οι παίκτες σκέφτονταν την επόμενη τους κίνηση. Διαπίστωσαν ότι οι προχωρημένοι παίκτες ενεργοποιούν συνδυασμένα τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την μεγιστοποίηση της έμπνευσης, την υλοποίηση στόχων και την αναγνώριση προτύπων, ενώ αντίθετα οι ερασιτέχνες δεν ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές.
Η έρευνα δημοσίεύτηκε περιοδικό “Science”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα