Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Λίστα µε όσους χρωστούν πολλά στο ∆ηµόσιο θα δηµοσιοποιεί το υπουργείο Οικονοµικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ                          Οφειλέτες µε ονοµατεπώνυµο

Οσοι χρωστούν στην Εφορία, από ένα ποσό και πάνω, και δεν προσέρχονται στο γκισέ (φωτό  αρχείου) να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, µε την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήµατος  θα βλέπουν τα ονόµατά τους στις λίστες που θα δηµοσιοποιεί το υπουργείο Οικονοµικών
Λίστα µε τα ονόµατα όλων όσων έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το∆ηµόσιο, από ένα ποσό και πάνω, θα δηµοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονοµικών µε βάση ρύθµιση που θα συµπεριληφθεί στο φορολογικό νοµοσχέδιο, ενώ παράλληλα θα θεσπίσει κριτήρια για την κατάταξη των οφειλών αυτών σε εισπράξιµες και µη εισπράξιµες. Τα ονόµατα των µεγαλοοφειλετών µε ληξιπρόθεσµες οφειλές θα δηµοσιοποιούνται έπειτα από την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήµατος, ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία και το κίνητρο να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
Επίσης, το νοµοσχέδιο πουθα συζητηθεί αύριο στις γενικές του κατευθύνσεις στο Υπουργικό Συµβούλιο και σχεδιάζεται να ψηφιστεί ώς τα τέλη Φεβρουαρίου, περιλαµβάνει µια σειρά από ρυθµίσεις για αυστηρότερες φορο-ποινές, όπως αυτόφωρο για µη απόδοση ΦΠΑ ακόµη και για ποσάαρκετά κάτω των 50.000 ευρώ, αλλά και µέτρα - ανάσα για τις επιχειρήσεις όπως µείωση του συντελεστήφορολόγησης στα αδιανέµητα κέρδη από 24% σε 20% και αναβολή για έναέτος του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες µετοχών. Οι λεπτοµέρειες των ρυθµίσεων συζητήθηκαν το Σάββατο σε σύσκεψη του οικονοµικού επιτελείου. Η προηγούµενη απόπειρα του υπουργείου Οικονοµικών ναρυθµίσει το θέµα τωνληξιπρόθεσµων οφειλών, διαγράφοντας όσες θεωρούσε µη εισπράξιµες, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοίτην αντιπαρέβαλαν µε την προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού ότι «λεφτά υπάρχουν».Ετσι, τώρα το υπουργείο επανέρχεται µε νέα προσέγγιση. Αφενός το νοµοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονοµικών να δηµοσιοποιείλίστα µε τα ονόµατα όσων έχουν οφειλές στο ∆ηµόσιο, τόσο εισπράξιµες όσο και ανεπίδεκτες είσπραξης και αφετέρου καθορίζει συγκεκριµένα κριτήρια µε βάση τα οποία θα αποφασίζεται ποιες από αυτές έχει νόηµα να «κυνηγήσουν» οι ελεγκτικές αρχές και ποιες όχι. Σήµερα το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών υπολογίζεται σε32 δισ. ευρώ,εκ των οποίων τα24 δισ. ευρώεκτιµάται ότι είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Οσο για τους οφειλέτες µε χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος, εκτιµώνται σε 3.700. Οσες οφειλές χαρακτηριστούν – µε βάσητα κριτήρια που θα θεσπίζει το νοµοσχέδιο – ανεπίδεκτες είσπραξης δεν θα διαγράφονται όπως τονίζουν στελέχη του οικονοµικού επιτελείου, αλλά θα «παρκάρονται» κάπου – κατά έκφρασή τους – ώστε οι υποθέσεις να ανασύρονται στην επιφάνεια εάν προκύψει δυνατότητα του οφειλέτη να καταβάλει τα χρωστούµενα.

Αλλες βασικές ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου είναι οι εξής:

ΑΥΤΟΦΩΡΟ για τη µη απόδοση του ΦΠΑ, που από στιγµιαίο αδίκηµα γίνεται διαρκές, από ένα ποσό που µπορεί να είναι πιθανότατα και αρκετά κάτω από τα 50.000 ευρώ. ∆ηλαδή πολύ κάτω από τα 75.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίοη φοροδιαφυγή θεωρείται κακούργηµα. Οσο για τη µετατροπή του αδικήµατος από στιγµιαίο σε διαρκές, σηµαίνει ότι θα οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος εντοπίζεται να έχεικλέψει ΦΠΑ έστω καιστο παρελθόν, όχι µόνο όταν συλλαµβάνεται επί τόπου, όπως ισχύει σήµερα.

ΕΞΟΦΛΗΣΗ του συνόλου της οφειλής ΦΠΑ ήάλλων φόρων για την οποία έχει κάποιοςκαταδικαστεί, προκειµένου να αποφύγει τη φυλα κή. ∆ηλαδή όποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για µη απόδοση ΦΠΑ να µην µπορεί να εξαγοράζει ή να µετατρέπει την ποινή αν προηγουµένως δεν εξοφλεί την οφειλή. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ από 25% που είναι σήµερα στο 50% η προκαταβολή του βεβαιωµένου φόρου που υποχρεούται να πληρώσει ο φορολογούµενος προκειµένου να µπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης στο φορολογικό δικαστήριο. Στόχος είναι να κλείσει οεύκολος δρόµος των προσφυγών.

ΟΡΙΖΕΤΑΙ ότι όσοι διαµένουν τουλάχιστον 6 µήνες τον χρόνο στην Ελλάδα έχουν ως «φορολογική κατοικία τους» την Ελλάδα, ώστε ναµη φοροδιαφεύγουν παριστάνοντας τους κατοίκους του εξωτερικού. Ετσι, θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο των παγκοσµίων εισοδηµάτων που έχουν και σε άλλες χώρες.

Το µέτρο έχει ως στόχο να πιάσει στα δόκανα της Εφορίας κάποιους που δηλώνουν κάτοικοι άλλων χωρών, και ειδικά Ελληνες µεεισοδήµατα στην Ελβετία (καταθέσεις, ακίνητα κ.λπ.). Για αυτούς τους φορολογούµενους το υπουργείο Οικονοµικών σκοπεύει σύµφωνα µε πληροφορίες να συστήσει και ειδική υπηρεσία. ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ο θεσµός του Οικονοµικού Εισαγγελέα, που θα ασχολείται αποκλειστικά µε τη φοροδιαφυγή.

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ η φορολογική διαιτησία, που θα επιλύει σε 6 µήνες διαφορές άνω των 150.000 ευρώ.

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ νέος µηχανισµός αξιολόγησης εφοριακώνµε βάση δείκτες απόδοσης, ενώδιευκολύνεται η απόλυση σε περίπτωση επίορκων, όπως έχει ζητήσει η τρόικα. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ εφοριών (80-100 λέγεται ότι θα κλείσουν ενώ θα δηµιουργηθούν 14-15µεγάλες ∆ΟΥ µε αποκλειστικό αντικείµενοτους ελέγχους).

Αυτόφωρο για µη απόδοση ΦΠΑ ακόµη και για ποσά κάτω των 50.000 ευρώ

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

∆ηµοσιοποίηση ονοµάτων οφειλετών από ένα όριο οφειλής και πάνω Αυτό θα γίνεται µετά την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήµατος Κριτήρια θα καθορίζουν ποιες από τις οφειλές είναι εισπράξιµες και ποιες όχι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα