Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νέα μέτρα υπέρ μικρομεσαίων στο παρά 5΄για το νέο αναπτυξιακό νόμο

Η αύξηση της διάρκειας των φοροαπαλλαγών κατά δύο επιπλέον χρόνια και η μείωση στο 50% ύψους των επενδυτικών σχεδίων ώστε να γίνουν  πιο ελκυστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι δύο από τις βελτιώσεις που συμπεριλήφθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για το νέο επενδυτικό νόμο και τις παρουσίασε στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ειδικότερα, η μείωση στο 50% του κατώτατου ύψους επενδυτικών σχεδίων γενικής επιχειρηματικότητας κατά κατηγορία επιχειρήσεων, διαμορφώνεται ως εξής: Για τις μεγάλες επιχειρήσεις από 1 εκ € κατώτατη επένδυση, διαμορφώθηκε στις 500.000 €, για τις μεσαίες από 500.000 € στις 250.000 €, στις μικρές από 300.000 € το κατώτατο ύψος επένδυσης έγινε 150.000 € και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, από 200.000 € διαμορφώθηκε στις 100.000 €. Η μείωση αυτή έγινε με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν.
 Ο κ. Χρυσοχοϊδης  ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται «ρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο που ανατρέπουν την πεπατημένη, αλλά την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης, σχολίασε: «Ώδινεν όρος και έτεκε μυν»!

Μ. Χρυσοχοϊδης: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο
    - Για πρώτη φορά στην ιστορία των επενδυτικών νόμων υπάρχει ετήσιος προϋπολογισμός ο οποίος κατανέμεται στις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις. Ο πολίτης θα γνωρίζει που πάνε τα χρήματά του. Υπάρχει πλαφόν για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Κανείς δεν θα μπορεί να μοιράζει χρήμα αφειδώς και ανεξέλεγκτα.
    - Οι προκηρύξεις για υποβολή επενδυτικών σχεδίων γίνονται δύο φορές το χρόνο με προθεσμία υποβολής πρότασης τα τέλη Απριλίου και τα τέλη Οκτωβρίου αντίστοιχα. Κράτος και επιχειρηματίας θα συντονίζονται και θα λειτουργούν βάσει ξεκάθαρων διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων.
    - Κάθε επενδυτικό σχέδιο υποβάλλεται μέχρι τέλος Απριλίου και Οκτωβρίου και αφού έχει κλείσει ο κύκλος αξιολόγησης των προηγουμένων με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του και το κράτος να ανταποκρίνεται με συνέπεια.

    - Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης (μικροοικονομικά και μακροοικονομικά) που προάγουν την οικονομική αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια. Καταργούμε τις πολυμελείς γνωμοδοτικές επιτροπές και την «ομίχλη» καχυποψίας που τις περιέβαλε. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν το 90% της διαδικασίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα και ο υποψήφιος επενδυτής θα γνωρίζει από πριν την τύχη του σχεδίου του.

    - Πριμοδοτούνται κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων και όχι κλάδοι. Καμία φωτογραφική διάταξη δεν υπάρχει στο νέο νόμο.
    - Χρησιμοποιούνται οι φοροαπαλλαγές και όχι οι επιδοτήσεις ως βασικό μέτρο ενίσχυσης, με σχέση 3 προς 1. Με αυτόν τον τρόπο καταρχήν «χτυπάμε» το πρόβλημα της μαύρης οικονομίας και των υπερτιμολογήσεων, εξοικονομούμε πόρους και δίνουμε τέλος στο θλιβερό προνόμιο της χώρας μας να στηρίζει την ανάπτυξή της σε επιδοτήσεις».
Με το νέο νόμο εισάγονται 3 Γενικά Καθεστώτα Επενδύσεων και 4 Ειδικά Καθεστώτα Επενδύσεων.
Τα γενικά καθεστώτα περιλαμβάνουν:

Γενική Επιχειρηματικότητα:

Απευθυνόμαστε σε κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις που επενδύουν δυναμικά για την έξοδο από την κρίση. Ως κίνητρο δίνονται φοροαπαλλαγές για 8 έως 10 χρόνια στις υφιστάμενες και στις νέες επιχειρήσεις αντίστοιχα. Και εδώ μιλάμε για επιχειρήσεις με ελάχιστο ύψος επένδυσης από 500. 000 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ, ώστε να ενθαρρύνουμε και τις μικρομεσαίες να συμμετέχουν.

Τεχνολογική Ανάπτυξη:

    Απευθυνόμαστε σε επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και καινοτομίας. Για το λόγο αυτό, παρέχουμε κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιχορηγήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω του νεοσύστατου Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Περιφερειακή Συνοχή:

Ζητούμε επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές. Ως κίνητρο προβλέπονται φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω ΕΤΕΑΝ.
Τα ειδικά καθεστώτα περιλαμβάνουν:
-Νεανική Επιχειρηματικότητα:
    Στόχος μας να σταθούμε δίπλα στο νέο επιχειρηματία και να τον στηρίξουμε έμπρακτα, δημιουργώντας μια νέα γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών. Για το λόγο αυτό, ο νέος νόμος για πρώτη φορά παρέχει σημαντικές ενισχύσεις σε νέους μέχρι 40 ετών. Για παράδειγμα ένας νέος που επιθυμεί να προχωρήσει σε μια επένδυση μέσω του επενδυτικού νόμου θα λάβει χρηματοδότηση και κεφαλαίου αλλά και των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.
Μεγάλες Επενδύσεις:

Απευθυνόμαστε και στις κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ, είτε ελληνικές είτε από το εξωτερικό. Πλέον, κάνουμε πράξη ένα χρόνιο αίτημά τους. Σταθερό φορολογικό περιβάλλον με φοροαπαλλαγές σταθερές για 8 έως 10 χρόνια.

Ολοκληρωμένα Επενδυτικά Σχέδια:

Η κρίση έχει δώσει την αφορμή σε πολλούς επιχειρηματίες να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους. Τους δίνουμε τα κίνητρα να το κάνουν με φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ και στοχευμένες επιχορηγήσεις.

Επενδύσεις Δικτύωσης:

Θέλουμε οι επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνέργειας και δικτύωσης στον τομέα τους. Να δημιουργήσουν δηλαδή τα λεγόμενα clusters. Σκεφτείτε το όφελος για μια τοπική κοινωνία να λειτουργεί ένα cluster που θα αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, τη ντόπια παραγωγή ή ένα cluster εστιασμένο στις νέες τεχνολογίες με έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή. Τους παρέχουμε φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ και στοχευμένες επιχορηγήσεις».

 Καταλήγοντας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοίδης υπογράμμισε ότι «εάν ο νόμος αυτός αποδώσει οικονομικά ένα αποτέλεσμα αναπτυξιακό, εάν αναδιανείμει πλούτο στη χώρα, εάν προσθέσει έσοδα στο Δημόσιο, εάν δημιουργήσει τοπική ανάπτυξη, εάν δημιουργήσει τοπική απασχόληση, τότε θα έχουμε πετύχει» ενώ αναφερόμενος στο Εθνικό Ταμείο επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή, το χρηματοδοτικό εργαλείο, προσέθεσε ότι επιχειρείται ο διπλασιασμός των πόρων του ΕΣΠΑ.

Προσέθεσε ότι «το Ταμείο Εξωστρέφειας τρέχει αυτή τη στιγμή με 100.000.000 ευρώ, για να ενισχύσουμε την εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων.

Δριμεία κριτική Γ. Καρατζάφερη
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος  Καρατζαφέρης σχολίασε για τον «Επενδυτικό Νόμο», μιλώντας στη Βουλή:   
«Ώδινεν όρος και έτεκε μυν! Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς στην Αίθουσα, όση καλή διάθεση και να έχει, που να πιστεύει ότι αυτός ο νόμος που έρχεται σήμερα με 1 χρόνο καθυστέρηση θα είναι το όχημα για να βγει η χώρα από την κρίση. Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα με 45% φορολογία και με έκτακτες εισφορές; Μόνο κάποιος τρελός ή απελπισμένος!
Όλη η Ελλάδα, όλες οι επιχειρήσεις περίμεναν τον αναπτυξιακό νόμο! Εσείς τους δίνετε ομελέτα χωρίς αυγά! Τους λέτε να κάνουν επενδύσεις, να βάλουν το κεφάλι στο ντορβά, εάν τους αυξηθεί αύριο η φορολογία ή τους κάνει κάποιος κατάληψη χώρου, όπως συνηθίζεται, και εάν "τσουλήσει" το πράγμα, τότε θα έχει φοροαπαλλαγές. Και γιατί να μην πάει κατευθείαν στη Βουλγαρία ή την Κύπρο με 15% και 10%;
Πόροι: Πρέπει να βρείτε λεφτά. Πείτε: ό, τι επιστρέφουν οι τράπεζες από τα 45 δις που πήραν -επέστρεψε τώρα η Εθνική- να πηγαίνουν απευθείας για χρηματοδότηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Να έχετε μία προοπτική, ένα ταμείο.
Επενδύσεις: Έρχεται επενδυτής, αγοράζει 300 στρέμματα και στη μέση της έκτασης είναι κάποιος που έχει 800 τ.μ. και δε θέλει να τα δώσει. Έτσι νεκρώνει όλη η επένδυση. Τι πρόβλεψη υπάρχει γι' αυτό; Σας παραπέμπω σε νόμο της επάρατης Χούντας»...
... «Λειτουργούμε σε μια γειτονιά που παράγει φθηνότερα. Και φυσικά δε λέμε να μειώσουμε τους μισθούς αλλά σας λέμε ότι υπάρχουν τρόποι για φθηνότερα προϊόντα. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που σας προτείνω. Τρέχετε σε λάθος δρόμο και όταν κάποιος τρέχει σε λάθος δρόμο, οδηγείται στο γκρεμό.

Σας έχουμε πει τρόπους για ανάπτυξη. Σας είπαμε να απαλλάξετε την κατοικία από το πόθεν έσχες. Μετά από 2 χρόνια πιέσεων σε 2 κυβερνήσεις, το φέρατε εσείς κολοβό, μόνο για την πρώτη κατοικία και μέχρι 200.000 ευρώ. Μα, ο άλλος που έχει κάνει τα "μαύρα λεφτά" κλέβοντας το κράτος δε θέλει να πάρει τώρα την πρώτη του κατοικία, θέλει να πάρει τη "βιλάρα"..! Όταν βγουν τα χρήματα αυτά από το σεντούκι και γίνουν σπίτια, το κράτος λαμβάνει το 23%. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει εάν θέλετε ανάπτυξη.

    Σας είπαμε να επαναπατρίσετε τα κεφάλαια του εξωτερικού. Είμαστε η 2η χώρα σε καταθέσεις στην Ελβετία. Εσείς είπατε στο μεγαλογιατρό, π.χ., που έχει βγάλει έξω τα λεφτά του να τα φέρει πίσω με 5% φόρο. Γιατί να το κάνει; Χρειάζονται κάποιες συνθήκες και κίνητρα για να γίνει αυτό: Πρώτον, ασφαλές και σταθερό τραπεζικό σύστημα. Δώστε κίνητρα ώστε να δημιουργηθούν 3 ισχυρά τραπεζικά συστήματα. Δεύτερον, πείτε ότι όποιος τα φέρει πίσω, για 5 χρόνια δεν θα φορολογηθούν.

    Και επιτέλους, ποιος κάνει κουμάντο; Το Κοινοβούλιο, η Εκτελεστική Εξουσία που λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο; Ή μήπως κάνουν οι τράπεζες; Εκτελούνται οι νόμοι που περάσατε υπέρ των αδυνάτων δανειοληπτών;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα