Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Καταδικάστηκαν επειδή «έσβηναν» απουσίες

Σε καταδίκη ενός έτους φυλάκισης με αναστολή συνολικά 40 καθηγητών του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών κατέληξε η πρωτοφανής για την εκπαιδευτική κοινότητα καταγγελία του πρώην διευθυντή του σχολείου ότι συνάδερφοί του έσβηναν αδικαιολόγητα απουσίες μαθητών. Η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκεσε περίπου ένα μήνα, κατά τον οποίο το σχολείο έμεινε κλειστό, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών.

Οι καθηγητές κατηγορούνταν ότι δέχτηκαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά για το σβήσιμο απουσιών τεσσάρων μαθητών της β’ λυκείου την περίοδο 2007 – 08. Οι απουσίες αφορούσαν κυρίως τις πρώτες ώρες του μαθήματος, ενώ ένας από τους μαθητές που καθυστερούσε να προσέλθει στην τάξη αντιμετωπίζει
 κινητικά προβλήματα. Οι 40 καθηγητές, ως μέλη της συνέλευσης του σχολείου, υπέγραψαν στο τέλος της χρονιάς τα απολυτήρια των μαθητών, ωστόσο μηνύθηκαν από τον τότε διευθυντή για παράβαση καθήκοντος, καθώς θεώρησε ότι έσβησαν απουσίες. Μαζί τους δικάστηκε ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιαννιτσών, καθώς επίσης τρεις γιατροί που υπέγραψαν βεβαιώσεις ασθένειας αλλά και τρεις γονείς για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.
Στις απολογίες τους οι καθηγητές υποστήριξαν ότι έσβησαν απουσίες μαθητών στο πλαίσιο της συνηθισμένης εκπαιδευτικής τακτικής και της επιείκειας που συνήθως επιδεικνύεται σε περιπτώσεις που μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη λόγω απουσιών. Οι καθηγητές κρίθηκαν ωστόσο ένοχοι για παράβαση καθήκοντος και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, ενώ ο προϊστάμενος του γραφείου εκπαίδευσης σε ποινή 17 μηνών για συνέργεια. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινές από 18 έως 29 μήνες με αναστολή σε τρεις γιατρούς για ψευδή βεβαίωση και, τέλος, ένας από τους γονείς κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία και καταδικάστηκε σε 12 μήνες.
«Θεωρούμε άδικη τη δίωξη των καθηγητών και πολύ σκληρή την απόφαση του δικαστηρίου. Οι καθηγητές έπραξαν χωρίς δόλο και προς όφελος των μαθητών» δήλωσε στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος της Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας κ. Λεμονιά Χρυσανθίδου. Οι καθηγητές του Νομού έκαναν χθες τρίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέρφους τους του Λυκείου Γιαννιτσών.                   ρεπορτάζ: Κ. Κουκουμάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα