Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Νέοι κωδικοί για τεκμήρια, δαπάνες

Τι αλλάζει στη δήλωση του 2011

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓOΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια, το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι ώστε να πιάσουν το αφορολόγητο όριο, οι καταθέσεις και τα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, αλλά και οι ποινές για τις φοροπαραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτυπώνονται στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα κληθούμε να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε στην Εφορία την άνοιξη.

Πρόκειται για όλες τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που ψηφίστηκαν πέρυσι στη Βουλή και θα ενσωματωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το «Χρήμα» παρουσιάζει το νέο έντυπο Ε1 της φορολογίας εισοδήματος με όλες τις αλλαγές σε φόρους και τεκμήρια, οι οποίες είναι οι εξής: Καθιερώνεται νέος κωδικός και στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Σε άλλο μάλιστα σημείο (πίνακας 4), ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει το ακαθάριστο εισόδημα που εισπράττει, δηλαδή τα ενοίκια, από ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τους κωδικούς αυτούς το υπουργείο τούς συμπεριέλαβε για να μπορεί να ελέγξει εν συνεχεία τους φορολογουμένους μέσω του πόθεν έσχες.

Επίσης στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2) προστίθενται κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν απ΄ όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρησή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200

ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Νέος είναι και ο κωδικός στον πίνακα με τα φορολογούμενα εισοδήματα, στον οποίο πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές, καθώς και άλλες κατηγορίες που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς (όπως τα επιδόματα των ανέργων). Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος, όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς, θα φορολογηθούν τώρα με την ενιαία κλίμακα.

Νέοι κωδικοί στα τεκμήρια
Στον πίνακα 5, με τα τεκμήρια εισοδήματος, έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί και οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα τεκμήρια εισοδήματος για το αν το σπίτι όπου διαμένουν, είναι ιδιόκτητο, μισθωμένο ή με δωρεάν παραχώρηση. Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία. Καταργούνται κάποιοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος έπρεπε να αναγράψει το έτος άδειας οικοδομής της κατοικίας του. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2010, η κατοικία που θα διαμένει ο φορολογούμενος ή ενοικιάζει ή παραχωρεί δωρεάν θεωρείται τεκμήριο.

Επίσης έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί, με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πέρυσι και αφορούν τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Ετσι, στον κωδικό για τα αυτοκίνητα, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστά του οχήματός του, αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τα νέα τεκμήρια.

Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου πρέπει να αναγραφούν η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους (πρόκειται για νέα τεκμήρια). Επίσης χαμηλώνει το τεκμήριο για την αγορά ή leasing κινητών πραγμάτων από 5.000

ευρώ που είναι σήμερα, στο εξής στα 10.000

ευρώ.

Κωδικός για τις αποδείξεις
Ειδικός κωδικός έχει προστεθεί και για το ποσό που θα δηλώσουμε από το άθροισμα των αποδείξεων για δαπάνες που κάναμε το 2010 ώστε να «πιάσουμε» το αφορολόγητο όριο (στον πίνακα 7). Επίσης στον πίνακα 6 έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός όπου πρέπει να δηλωθούν κεφάλαια που επιστρέφουν στην Ελλάδα από καταθέσεις που έχει ο φορολογούμενος σε τράπεζες του εξωτερικού.

ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να δηλώσουν αν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις με κίνδυνο να χάσουν το αφορολόγητο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα