Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ζευγάρια έτοιμα για... βεντέτα

Πολλοί στη Ρηγίλλης στοιχηματίζουν ότι πολύ σύντομα οι νέοι τομεάρχες θα κόψουν ακόμη και την «καλημέρα» με τους αναπληρωτές τους

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Τετάρτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου οργανογράμματος της ΝΔ που ανακοίνωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε 18 ανακοινώσεις.Η σύνθεση
του πρωινού καφέ στη Ρηγίλλης άλλαξε,αν και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην ανάλυση της επικαιρότητας και τη χάραξη της στρατηγικής δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά.Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα,σε τομεάρχες και
γραμματείς, ο αρχηγός της ΝΔ μετέτρεψε το κόμμα του από «κλειστό κλαμπ» για το οποίο τον κατηγορούσαν φίλοι και εχθροί του, σε ένα ανοιχτό κόμμα στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι εσωκομματικές τάσεις. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα μπορέσει
να λειτουργήσει αποτελεσματικά,με τόσο πολλούς αρμοδίους και υπευθύνους ανά τομέα, εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότεροι θεωρούν το κομματικό τους αξίωμα «αίθουσα αναμονής» για μια θέση στη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.
Η υπερδραστηριότητα που ασκούν από την περασμένη εβδομάδα οι νέοι «σκιώδεις υπουργοί» της ΝΔ έχει αρχίσει να προκαλεί τριβές αλλά και τα πρώτα παράπονα από τους θερμούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά που τον κατηγορούν ότι «παρέδωσε το κόμμα στους βαρβάρους». Επιπλέον ορισμένοι από αυτούς στοιχηματίζουν ότι ορισμένα «δίδυμα» τομεαρχών και αναπληρωτών τους είναι εντελώς αταίριαστα και υποστηρίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να κόψουν ακόμη και την «καλημέρα»!

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας Πολιτικής Ευθύνης για την Υγεία, όπου τομεάρχης ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος και αναπληρωτής του ο πρώην υφυπουργός
 Απασχόλησης κ. Γερ. Γιακουμάτος. Από την πρώτη κιόλας εμφάνισή τους υπό το νέο τους αξίωμα εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους προκαλώντας αμηχανία στο επιτελείο του κ. Σαμαρά. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να προτείνει εξεταστική επιτροπή για τις δαπάνες της Υγείας, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι τη θεωρεί θετική. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι διαφωνεί απολύτως με την ενέργειά της!

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης και η τοποθέτηση του κ. Π. Παναγιωτόπουλου στον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών. Πρώτα απ΄ όλα ορίστηκε αναπληρωτής του ο κ. Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος διατυπώνει παράπονα για τη στήριξη που είχε από τη ΝΔ στη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, η τοποθέτησή του οδήγησε στον εξοβελισμό του κ. Γ. Κουμουτσάκου (επί πέντε χρόνια εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και άριστο γνώστη των θεμάτων αυτών) από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετέχουν πλέον ως τομεάρχης ο κ. Παναγιωτόπουλος και ως εποπτεύων αντιπρόεδρος του κόμματος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Και τρίτον, από τον τομέα αυτόν διασπάστηκε ο τομέας Αμυνας, ο οποίος ανατέθηκε στον κ. Μαργαρίτη Τζίμα, προκαλώντας πολυαρχία στη ΝΔ στα ζητήματα των εθνικών θεμάτων.

Αναστάτωση επικρατεί και στον τομέα του προγράμματος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που επειδή η Ρηγίλλης εκτιμά ότι είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές, επιταχύνει τις κινήσεις της για τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος.

Γραμματέας Προγράμματος παρέμεινε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος όμως είναι δύσκολο να συνεργαστεί με τον αναπληρωτή του κ. Β. Κικίλια, αλλά και με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Χαρακόπουλο λόγω των διαφορετικών φιλοσοφιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει σε συναδέλφους του ότι ασφυκτιά ήδη από την πρόθεση που εκδηλώνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να αναλάβει ο ίδιος την εποπτεία σύνταξης του προγράμματος της ΝΔ, αλλά και από την ανάμειξη που θα έχουν όλοι οι προαναφερόμενοι σύμβουλοι και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Στη νέα σύνθεση των κομματικών αξιωμάτων της ΝΔ βουλευτές και στελέχη του κόμματος επισημαίνουν και άλλα «δίδυμα» συνεργασιών που δείχνουν παντελώς αταίριαστα, προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούν.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, για παράδειγμα, επικεφαλής τέθηκε ο πιο φανατικός υποστηρικτής του κ. Σαμαρά, βουλευτής Ηλείας κ. Κ. Τζαβάρας και αναπληρωτής του ο κ. Κ. Καραγκούνης , ο οποίος θεωρούνταν από τη Ρηγίλλης ο πιο πιστός βουλευτής στην Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου. Στον τομέα του Πολιτισμού επικεφαλής ανέλαβε ο κ. Αθ. Δαβάκης , ο οποίος θα πρέπει στο εξής να συνεργάζεται με τους αναπληρωτές του κκ. Γ. Κακκαβά και Λ. Καρυτινό, με τους οποίους δεν διατηρεί επαφές, αλλά και με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Στον τομέα Ανάπτυξης παρέμεινε τομεάρχης ο κ. Κ. Χατζιδάκης, αλλά του αφαιρέθηκε ο τομέας Εμπορίου τον οποίο ανέλαβε ο υφυπουργός του στην κυβέρνηση Καραμανλή κ. Γ.Βλάχος, αλλά και ο τομέας Περιφερειακής Πολιτικής που ανατέθηκε στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλη.

Γκρίνια για τους συνδικαλιστές
Μεγάλη μερίδα βουλευτών εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά να ορίσει ως αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας τους κκ. Β. Κορκίδη (φωτογραφία), πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γ. Κασιμάτη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, και Π. Κα ρελά, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

«Ως τώρα μιλούσαν ως εκπρόσωποι της αγοράς και όχι ως στελέχη της ΝΔ» παρατηρούν οι βουλευτές επισημαίνοντας ότι με την τοποθέτηση κομματικής ταμπέλας στον δημόσιο λόγο τους τα τρία στελέχη έχουν απολέσει τη δύναμη των επιχειρημάτων τους.

Ποιος θα έχει το πάνω χέρι;
Ο τομέας για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιος θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο είναι ο τομέας της επικοινωνίας,στον οποίο εμπλέκονται και τα περισσότερα πρόσωπα στη ΝΔ.

Η θέση του κ.Σαμαρά είναι ότι όλες οι κρίσιμες και τελικές αποφάσεις είναι δικές του και ως εκ τούτου κανείς δεν έχει το προβάδισμα στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής.Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ.Γ.Μιχελάκη στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος σηματοδοτεί στροφή σε μια πιο δυναμική αλλά και πιο μετριοπαθή έκφραση των επιλογών της Ρηγίλλης,αλλά και μια προσπάθεια να βελτιωθεί ο συντονισμός των τομεαρχών στις δημόσιες παρουσίες τους,αλλά και η επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος. Ωστόσο τα πρόσωπα που εξακολουθούν να παρέχουν επικοινωνιακές συμβουλές στον κ.Σαμαρά και να τον επηρεάζουν σημαντικά στις αποφάσεις του είναι πολλά και ορισμένα από αυτά ιδιαιτέρως επίμονα.Είναι σαφές ότι ο κ.Σαμαράς εκτός από τον κ.Μιχελάκη θα συνεχίσει να δέχεται εισηγήσεις για τη στρατηγική του από τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου κ.Κ. Αρβανιτόπουλο, τους αντιπροέδρους του κκ.Δ.Αβραμόπουλοκαι Στ. Δήμα, τον πρώην εκπρόσωπο κ.Π. Παναγιωτόπουλο , αλλά και τον κ.Α. Σπηλιωτόπουλοο οποίος επιστρέφει στη Ρηγίλλης με την ιδιότητα του τομεάρχη Παιδείας.Επίσης ο κ.Σαμαράς έχει καθημερινή επαφή με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του κόμματος κ.Γ. Μουρούτη, τον δημοσιογράφο κ.Γ. Χαρβαλιάκαι τους άτυπους συμβούλους του κκ.Χρ. ΛαζαρίδηκαιΦ. Κρανιδιώτη . Ο κ.Σαμαράς για τα ζητήματα αυτά εμπιστεύεται επίσης τις απόψεις του Γραμματέα του κόμματος κ.Α. Λυκουρέντζου, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ.Κ.Τασούλακαθώς και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου κ.Κ. Μαρκόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα