Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Fitch: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των κρατικών ομολόγων της σε junk (σκουπίδι)

Share Το αναμενόμενο χτύπημα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ήρθε με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των κρατικών ομολόγων της σε junk (σκουπίδι) καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη της χώρας και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων δεν θα επιτρέψουν ανάκαμψη της οικονομίας
Σε επίπεδα Junk (σκουπίδι), μη επενδύσιμης θέσης δηλαδή, τοποθετείται η χώρα μας μετά την υποβάθμιση κατά μια μονάδα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch.
Ο Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ+, από την προηγούμενη του ΒΒΒ-, γεγονός που τοποθετεί την χώρα μας στην κατηγορία των λιγότερο αξιόπιστων κρατών για την έκδοση ομολόγων.
Ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει ότι μπορεί μεν οι επιδόσεις της Ελλάδος να έχουν ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τις προσδοκίες, ωστόσο η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ευάλωτη λόγω του δημοσίου χρέους. Προσθέτει δε ότι τα χαμηλότερα των προσδοκιών έσοδα αντανακλούν την αδυναμία της χώρας να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Επίσης ο οίκος διατηρεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας μας για πρόσβαση στις αγορές και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Tο υπουργείο Οικονομικών από τη πλευρά του μέσω ανακοίνωσης απαντά υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.
Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην έλλειψη σαφήνειας για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.
"Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα", τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα