Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συντάξεις: Περικοπές στις επικουρικές

Εννέα στα δέκα Ταµεία θα τις µειώσουν σταδιακά από το 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Οι επικουρικές συντάξεις µπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της τρόικας, κατά την επίσκεψή της την ερχόµενη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας για τον τριµηνιαίο έλεγχο που θα κρίνει και την εκταµίευση της τέταρτης – και µεγαλύτερης – δόσης των 15 δισ. ευρώ. Στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, θα είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, οιδαπάνες υγείαςκαι οιοφειλές των Ταµείων προς τρίτους. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναπροσαρµογή των επικουρικών συντάξεων.
ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιεςπροσαρµογές χρειαστούν στις παραµέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήµατος, καθώς και ηµεταρρύθµιση των επικουρικών ταµείων και των ταµείων πρόνοιας, θα ολοκληρωθούν µέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση µε την τρόικα. Τα επικουρικά ταµεία – τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους – θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα.
ΑΥΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ σηµαίνει πως όσα Ταµεία δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικέςσυντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόµα και κάτω από το 20% του συντάξιµου µισθού. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σηµαντικές διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµουµισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

Ηδη εγκρίθηκε η διενέργεια δηµόσιου ανοικτού διαγωνισµού µε σκοπό την ανάδειξηαναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες γιατα ταµεία επικουρικής ασφάλισης. Τον διαγωνισµό θα διενεργήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και η προϋπολογισµένη δαπάνη υπολογίζεται σε 185.000 ευρώ (θα καλυφθεί από τον φετινό προϋπολογισµό της Αρχής).

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα, θα πρέπει να µειώσουν τις καταβαλλόµενες συντάξεις. Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση κάθε Ταµείου. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν επικουρικά ταµεία να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να µην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Οι όποιες µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις, για ναµην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Μάλιστα, εξετάζεται να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος 3 έως 10 ετών, ανάλογα µετο ποσοστόµείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα. Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.

ΚΑΜΙΑ ∆ΙΑΦΩΝΙΑ δεν υπάρχει µεταξύ τρόικας και υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τον εργασιακό νόµο γιατις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις, τόνιζαν χτες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο σχετικός νόµος ψηφίστηκε πριν από µερικές ηµέρες και δεν είναι δυνατόν σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα να αξιολογηθεί.

Σηµειώνεταιότιπολλές επιχειρήσεις ζητούν από το ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας) διευκρινίσεις και πληροφορίες για τον νέο θεσµότων ειδικών επιχειρησιακώνσυµβάσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα