Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πώς θα δίνονται οι προ-συντάξεις

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο
Προσωρινές συντάξεις, που θα αντιστοιχούν στο 90%-95% του ποσού της οριστικής, θα λαµβάνουν οι συνταξιούχοι το πολύ σε δυόµισι µήνες από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
Με τις αποφάσεις που ελήφθησα νχθες στη συνεδρίαση τουΥπουργικού Συµβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβληµα της µεγάλης ταλαιπωρίας αλλά και των οικονοµικών δυσκολιών που αντιµετωπίζουν όσοι συνταξιοδοτούνται, αφού µέχρι να πάρουν την πρώτη σύνταξη χρειάζεται να περιµένουν ακόµη και πάνω από δύο χρόνια.Παρουσιάζοντας το σχέδιο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης τόνισε ότι στόχος είναι να απονέµεται σύνταξη σε έναν - ενάµιση µήνα στις περιπτώσεις που η ασφάλιση έχει γίνει σε ένα Ταµείο και σε ενάµιση - δυόµισι µήνες σε δύο ή περισσότερα Ταµεία (διαδοχική ασφάλιση).
Και για τις επικουρικές Για το συγκεκριµένο µέτρο προβλέπεται ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθµίσεις στο νοµοσχέδιο για τους επιθεωρητές Εργασίας ώστε µέσα στους επόµενους τρεις µήνες από την ψήφισή του, δηλαδή την ερχόµενη άνοιξη, να τεθεί σε ισχύ. Με βάση τον σχεδιασµό, τρεις µήνες αργότερα, το ίδιο µέτρο µπορεί να εφαρµοσθεί και για τις επικουρικές συντάξεις. Στόχος είναι να απονεµηθεί προσωρινή σύνταξη µε ένα ποσό που πλησιάζει το πραγµατικό ακόµα και στο 90% ή 95% και να γίνεται η εκκαθάριση µε την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύµφωνα µε το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως αναλύθηκε χθεςστο Υπουργικό Συµβούλιο:

1 Καθίσταται υποχρεωτική για τα Ταµεία η έκδοση προσωρινής συνταξιοδοτικής απόφασης εκτός των περιπτώσεων που ο ίδιος ο ασφαλισµένος ζητήσει εξαίρεση.

2 ∆ιασφαλίζεται η δυνατότητα ενηµέρωσης των πολιτών µέσα από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης που συστήνονται στα Ταµεία και συνδέονται στη συνέχεια µε τα ΚΕΠ.

3 Η διαδροµή της αίτησης του ασφαλισµένου θα εξετάζεται άµεσα από τις υπηρεσίες σε συνεργασία µε τον ίδιον.

4 Προβλέπεται η σύσταση Σώµατος από πιστοποιηµένους εισηγητές για την έκδοση των αποφάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για µία λίστα σε όλα τα Ταµεία από έµπειρους υπαλλήλους που έχουν τη δυνατότητα µέσα σε λίγα λεπτά να διαπιστώσουν αν υπάρχει δικαίωµα για σύνταξη καθώς και τα κατά προσέγγιση ποσά.

Οπως επεσήµανε ο κ. Κουτρουµάνης, το πρόβληµα από τις καθυστερήσεις είναι µεγάλο για χιλιάδες συµπολίτες µας που ταλαιπωρούνται για να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η µεγάλη καθυστέρηση στην απονοµή των συντάξεων από τα Ταµεία έχει τρεις κυρίως αρνητικές συνέπειες:

n Υστερα από 30 ή 40 χρόνια δουλειάς ο υποψήφιος συνταξιούχος περιµένει χωρίς εισόδηµα µήνες ή και χρόνια ακόµη για να πάρει την πρώτη του σύνταξη. Σήµερα περιµένει κατά κανόνα από 6 έως 14 µήνες όταν είναι ασφαλισµένος σε ένα Ταµείο και από 8 µήνες έως και δυόµισι χρόνια εφόσον είναι ασφαλισµένος σε δύο ή περισσότερα Ταµεία. Αντίστοιχη ή και µεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στα επικουρικά ταµεία. Ενδεικτικά επισηµαίνουµε ότι ένας εµποροϋπάλληλος που υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση, αν δεν αλλάξουν τα πράγµατα, θα περιµένει µέχρι 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταξιοδότησής του από το ΙΚΑ και το ΤΕΑΙΤ (επικουρικό).

n Ο εργαζόµενος που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί υφίσταται οικονοµική επιβάρυνση αφού απευθύνεται σε ιδιωτικά γραφεία για ενηµέρωση ή και ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Το κόστος αυτών των υπηρεσιών είναι από 50 µέχρι 250 ευρώ για απλή ερώτηση και από µία έως δύο συντάξεις, δηλαδή από 500 µέχρι και 3.000 ευρώ, για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της απόφασης.

n Αναπτύσσεται µια απίστευτη σε έκταση πελατειακή πρακτική. Μετά τα αιτήµατα για εργασία, στη δεύτερη θέση έρχονται τα αιτήµατα για επίσπευση των συντάξεων και άλλων παροχών των Ταµείων.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
να χορηγείται σύνταξη σε έναν - ενάµιση µήνα ή το πολύ σε δυόµισι στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Ηλίας Γεωργάκης

Παπανδρέου: Απαράδεκτο να περιµένουν δύο χρόνια
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
ΣΕ ΔΥΟΜΙΣΙ µήνες το πολύ από τη στιγµή που θα υποβληθούν τα δικαιολογητικά, θα δίνονται οι συντάξεις – στο µεγαλύτερο τουλάχιστον µέρος τους. Η απόφαση ανήκει στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, την ανακοίνωσε στο χθεσινό Υπουργικό Συµβούλιο και τη συνόδευσε µε την υπενθύµιση ότι πρόκειται για υλοποίηση µιας δέσµευσης που είχε εξαγγείλει ο ίδιος το 2009 στη ∆ΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο, ύστερα από 30 ή και 40 χρόνια δουλειάς, να περιµένει ο εργαζόµενος µέχρι και δύο χρόνια για να πάρει τη σύνταξή του», απέδωσε την καθυστέρηση για την υλοποίηση της δέσµευσης στο ότι «προέκυψε η κρίση και ρίξαµε το βάρος µας εκεί» και κάλεσε και τους υπόλοιπους υπουργούς να δώσουν έµφαση στην επίλυση προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο πολίτης στην καθηµερινότητά του.

Κατά τον κ. Παπανδρέου«οι πολίτες δεν µπορούν να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να ταλαιπωρούνται καθηµερινά από υπηρεσίες του ∆ηµοσίου για να λάβουν αυτό που δικαιούνται, αυτό που τους οφείλει η Πολιτεία».

Απευθυνόµενος στους υπουργούς τούς κάλεσε να παρέµβουν άµεσα για να επιλυθούν αυτά τα προβλήµατα που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Πρέπει είπε «σε κάθε υπουργείο να συνεχίσουµε µε ακόµα µεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια, για να λύσουµε τα προβλήµατα της καθηµερινότητας – στα Ταµεία, στα Νοσοκοµεία, στις Εφορίες, στην Πολεοδοµία και όπου αλλού σχηµατίζονται ουρές ταλαιπωρίας, αλλά πολλές φορές και συναλλαγής».

Υποστήριξε ακόµη πως οι πολίτες δείχνουν ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση και ότι έχουν αντιληφθεί πως πολλά από όσα γίνονται τώρα «θα αποδώσουν σύντοµα, άλλα µεσοπρόθεσµα, άλλα µακροπρόθεσµα. Υπάρχουν όµως ορισµένα – και έχουµε κάνει πολλά, αλλά µπορούµε να συνεχίσουµε να κάνουµε – που είναι πιο άµεσης απόδοσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα