Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Πανελλήνιες 2021: Αυτές είναι οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Το ποίημα του Γκάτσου και οι προσδοκίες των νέων για το μέλλον


Αναλυτικά οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Ομαλά εξελίχθηκε η πρώτη μέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων.
"Στα μέτρα" των υποψηφίων ως προς το περιεχόμενό τους και κλιμακούμενης δυσκολίας ως προς τα επιμέρους ερωτήματά τους, χαρακτηρίζονται τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων μπήκαν πρώτοι στη μάχη με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Στους υποψηφίους δόθηκαν δύο κείμενα από τον ημερήσιο Τύπο και ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Σύμφωνα με τον πρώτο σχολιασμό της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.
Οι απαντήσεις των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας
Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις.





Τα θέματα
Το πρώτο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους, με τίτλο: "Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο" της δημοσιογράφου και συγγρεφέως Τασούλας Καραϊσκάκη από την εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έρευνα του Pew Research Center, στην οποία περίπου χίλιοι ειδικοί, πρωτοπόροι στην έρευνα και στην καινοτομία, ηγετικές φυσιογνωμίες στην πολιτική και στην οικονομία, ακτιβιστές, σκιαγράφησαν την κανονικότητα του 2025, συμφωνώντας ότι θα είναι περισσότερο τεχνολογική.
"Το 47% δήλωσε ότι η ζωή θα είναι χειρότερη για τους περισσότερους ανθρώπους. Δίνοντας στο μέλλον το βάρος της σημερινής πραγματικότητας, προέβλεψαν ότι θα έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, η μαζική επιτήρηση για λόγους ασφαλείας, οι ανελευθερίες, ο αυταρχισμός, αλλά και το ψηφιακό έγκλημα, η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση, η ψηφιακή προπαγάνδα, η κοινωνική πόλωση, η ρητορική μίσους, οι διενέξεις κρατών" αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.
Το δεύτερο κείμενο αναφέρεται στις προσδοκίες των νέων για το μέλλον.
Πρόκειται διασκευή κειμένου από ρεπορτάζ με δηλώσεις τελειοφοίτων στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, στις 23 Μαΐου 2021.
Το πρωτότυπο δημοσίευμα ήταν το εξής:



Από τους υποψηφίους, μεταξύ άλλων ερωτημάτων κατανόησης και ανάλυσης, ζητήθηκε:
Σε μια νεανική ιστοσελίδα δημοσιεύονται τα Κείμενα 1 και 2 και καλείσαι, αφού τα μελετήσεις, να απαντήσεις με ένα άρθρο (350-400 λέξεις), στην ίδια ιστοσελίδα, στα παρακάτω ερωτήματα:
α) Με ποια εφόδια πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κόσμο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του Κειμένου 1;
β) Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, κατά τη γνώμη σου, θα μπορούσατε εσείς οι νέοι να βελτιώσετε τον κόσμο;
Τέλος, δόθηκε στους μαθητές το ποίημα "Στον Σείριο" του Νίκου Γκάτσου.
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Σημειώνεται ότι φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν αύριο, Τρίτη 15 Ιουνίου και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας), ενώ θα συνεχίσουν με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα).  thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα