Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Ακατάσχετος λογαριασμός: Από τις αρχές του 2022 η σταδιακή αύξησή του


Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης οφειλών - Κατά πόσο θα προσαυξηθεί το σημερινό ποσό των 1.250 ευρώ, τι προβλέπει η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών
Στις αρχές του 2022, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης οφειλών, πρόκειται να «ξεπαγώσει» το υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα για προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι όμως θα τα έχουν ρυθμίσει και θα είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Η σχετική πρόβλεψη, για σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών, περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και θα εφαρμοστεί παράλληλα με τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας.
Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.
Τι εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο
H σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020, αλλά λόγω της κρίσης της πανδημίας ήταν έως σήμερα στα «αζήτητα». Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία.
Με αυτόν τον τρόπο οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Τι προβλέπει η διάταξη
Σύμφωνα με τη διάταξη, προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος-φυσικό πρόσωπο που έχει εντάξει ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων και πληρώνει μηνιαία δόση 600 ευρώ, από τον πρώτο μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται σε 1.800 ευρώ (600 ευρώ Χ 3 = 1.800 ευρώ).
Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης και συνακόλουθα το όφελος που θα έχει ο συνεπής οφειλέτης, μέσω της αύξησης του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα