Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ποιοι μπορούν να παγώσουν έως και 60 ημέρες τις επιταγές τους


Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία δηλώσεων των επιταγών του Μαϊου που αναστέλλονται κατά 60 ημέρες.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος πληρωμής του ΦΠΑ για τους κομιστές των συγκεκριμένων επιταγών, να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. που έληξαν από 01-04-2021 έως 30-04-2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/4/2021 και την 31/5/2021, μετατίθεται για τις 31/8/2021 για τους κομιστές των συγκεκριμένων αξιόγραφων.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει μέχρι τις 14 Ιουνίου να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα mybusinesssuport.gr για την υπαγωγή τους στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Δικαιούχοι για υπαγωγή στην ρύθμιση είναι επιχειρήσεις-κομιστές αξιόγραφων των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά 60 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία αξιόγραφου, καθώς ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και εφόσον το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους.
Η προϋπόθεση του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους 2019 σε σχέση με το 2020, υπολογίζεται ως ακολούθως:
για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε Φ.Π.Α., με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α., όπως αυτές έχουν αναγραφεί στον κωδικό 312 της δήλωσης Φ.Π.Α. των οικείων φορολογικών περιόδων.
για επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται εκ του νόμου σε υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα τους κατά το φορολογικό έτος 2019 όπως έχουν δηλωθεί στις οικείες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για όσες έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, ή με βάση τα τηρούμενα από αυτές λογιστικά αρχεία (στοιχεία) με αναγωγή σε μηνιαία βάση για όσες δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Τα ανωτέρω στοιχεία που δηλώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όταν αυτή υποβληθεί, ή σε περίπτωση που μία επιχείρηση υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών εντός του 2019, ο μέσος μηνιαίος κύκλος συναλλαγών υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση εντός του έτους με επιμερισμό των ακαθαρίστων εσόδων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα