Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Τι αλλάζει με τον εμβολιασμό της AstraZeneca - Οι νέες συστάσεις


Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση η Πρόεδρος της, Μαρία Θεοδωρίδου.
Ειδικότερα, μέχρι χθες (προχθές) η σύσταση ήταν για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών. Ωστόσο, με την αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων, η Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στην χορήγησή του μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.
Αυτή η απόφαση στηρίχθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο. «Για παράδειγμα παράδειγμα αν αυξηθούν τα ξρούσματα τα ηλικιακά όρι μπορεί να διακυμανθούν. Είναι μία τακτική που την έχουμε δει και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η αναλυτική εξήγηση της απόφασης
Πριν 2 μήνες όταν είχε αξιολογηθεί συγκριτικά ο κίνδυνος από τη νόσο COVID και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της ΑΖ. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν μεγάλη και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον COVID-19 ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ είχαν αναφερθεί τον Απρίλιο 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικία 30-59 ετών.
Όπως εξηγεί η κ. Θεοδωρίδου αυτήν την περίοδο παρατηρείται πτώση των κρουσμάτων. Επίσης η διασπορά του ιού κινείται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδο με σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση.
«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με 1η δόση AstraZneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
Τι συμβαίνει για τους κάτω των 60 που έχουν λάβει την 1η δόση με AstraZeneca
Για όσους έχουν ήδη λάβει 1 δόση του εμβολίου της AZ και είναι κάτω των 60 ετών συστήνεται να λάβουν και τη 2η με το ίδιο εμβόλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περιστατικά θρομβώσεων με 2η δόση της AZ είναι ακόμα πιο σπάνια από ότι με την 1η.
Ειδικότερα, έχουν παρατηρηθεί μόλις 1,3 τέτοια περιστατικά/1 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AZ μετά τη 2η δόση.
Φυσικά, αυτή η σύσταση δεν ισχύει για όσους έχουν εκδηλώσει εξαιρετικά σοβαρές παρενέργειες μετά την 1η δόση. Γι αυτά τα άτομα, ο θεράπων ιατρός τους θα μπορεί να κάνει μία αίτηση για αλλαγή της 2ης δόσης, που θα εξετάσει η Επιτροπή.
Τι μέλει γενέσθαι με όσους κάτω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού για το AZ
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους για όσους κάτω των 60 έχουν προγραμματίσει ραντεβού με το εμβόλιο της ΑΖ, θα τους αποσταλεί ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο
«Είναι σύσταση, δεν είναι απαγόρευση. Αν κάποιος κάτω των 60 θέλει να κάνει το εμβόλιο της AZ, αυτό επιτρέπεται και μπορεί να το κάνει» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Όλη η απόφαση της Επιτροπής θα αναρτηθεί πολύ σύντομα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα