Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Η πανδημία "βύθισε" ζήτηση και τιμή του καρπουζιού: Οικονομική ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί της Τριφυλίας


Επιτακτική ανάγκη μοιάζει η οικονομική στήριξη της Πολιτείας στους καρπουζοπαραγωγούς της Τριφυλίας, για να μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανή τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μετά τη φετινή καταστροφική χρονιά.
Η πανδημία φαίνεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη μείωση της ζήτησης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είχε σαν αποτέλεσμα την συμπίεση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Επίπεδα κάτω από το κόστος παραγωγής, που έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Την κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος, με συγκεκριμένα στοιχεία, παρουσιάζει και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο για να εξεταστεί η ενίσχυση των παραγωγών.
Όπως επισήμανε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας στην «Ε», φέτος ήταν μια χρονιά όπου η προώθηση και διακίνηση του προϊόντος ήταν πολύ δύσκολή και η μέση τιμή διαμορφώθηκε κάτω από την τιμή κόστους της καλλιέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αναγγελίες εξαγωγών που έγιναν στη ΔΑΟΚ ήταν μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ζήτηση στην ελληνική αγορά υποτονική ως ανύπαρκτη. Όπως και το ενδιαφέρον των εξαγωγικών φορέων, μειωμένο.
Επιπλέον υπήρχε μια μείωση των αποδόσεων από 30-40% και αυτό έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν αρχές Απριλίου στο στάδιο της καρπόδεσης των καρπουζιών, με αποτέλεσμα η απόδοση να διαμορφώνεται στους 4-4,5 τόνους ανά στρέμμα.
Επίσης λόγω της πανδημίας υπήρξε αύξηση στο κόστος μεταφοράς, όπως και στο κόστος συγκομιδής.
Παρατήρησε ότι το κόστος καλλιέργειας ξεκινά από τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα και φτάνει τα 1.150 με 1.200 ανάλογα με το αν είναι οι εκτάσεις ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες. Η μέση τιμή των πρωίμων καρπουζιών (τα στρογγυλά) ήταν κάτω από 17 λεπτά και υπολογίζεται ότι το 50-60% της παραγωγής εμπορεύτηκε κάτω από το κόστος παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μικρό μέρος της παραγωγής έμεινε ασυγκόμιστο.
Φέτος το σύνολο της παραγωγής κυμάνθηκε μεταξύ 30-35.000 τόνων σε σχέση με τους 42.000 τόνους των προηγούμενων χρόνων.
Από ό,τι φαίνεται όμως δεν ήταν η πανδημία ο μοναδικός αρνητικός παράγοντας για τη φετινή χρονιά, αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη την περίοδο αυτή, που δεν ευνόησαν την κατανάλωση του προϊόντος.
Τέλος ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι οι παραγωγοί είναι σε δύσκολη θέση λόγω αυτής της κατάστασης και είναι ανάγκη να τους δοθεί οικονομική ενίσχυση. Για το λόγο αυτό έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα έχουν δώσει στην Περιφέρεια, ανταποκρινόμενοι ως ΔΑΟΚ στην ανησυχία που υπάρχει στους παραγωγούς.   Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα