Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Self test: Παράταση 2 μηνών στη διάθεση τους από τα φαρμακεία ζήτησε το Υπ. Υγείας - Που θα αξιοποιηθούν άλλα κανάλια


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα κάνει δεκτή την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη διάθεση των self test.
Στη συνάντηση περίπου 2 ωρών, Υπουργείο Υγείας και Φαρμακοποιοί συζήτησαν θέματα του κλάδου, με την κουβέντα να εστιάζει όμως κυρίως στην υπόθεση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία.
Επιδίωξη του Υπουργείου είναι άλλωστε τα εν λόγω τεστ να συνεχίζουν να διατίθενται από τα φαρμακεία και μετά τις 19 Ιουνίου, όταν και θα έληγε η διάθεση τους από το εν λόγω κανάλι.
Ο ΠΦΣ δεν ήταν αντίθετος στη συνέχιση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία της χώρας, αλλά ήθελε διαβεβαιώσεις πως δεν θα διατεθούν από άλλα κανάλια, όπως τα super market, ενώ θα εισακουστούν και άλλα πάγια αιτήματα του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, το Υπουργείο ζήτησε από τους Φαρμακοποιούς να συνεχίσουν τη διάθεση των self test για ακόμη 2 μήνες και αν υπάρχουν περιοχές που αδυνατούν τα φαρμακεία να τα διαθέσουν, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, θα χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά δίκτυα διανομής.
Η πλευρά των φαρμακοποιών φέρεται να μην αρνείται την πρόταση, αλλά με επιφυλάξεις και σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ που συνεδριάζει σχετικά.
Η στάση των φαρμακοποιών Αττικής
Οι φαρμακοποιοί Αττικής ωστόσο εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των self test. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία τους «επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά».
«Ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία. Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test» σχολίασαν στην ανακοίνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα