Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Κωδικοί στο Taxisnet μπλοκάρουν τις φορολογικές δηλώσεις 2021


Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2021 καθώς αν και θεωρητικά το TAXIS έχει ανοίξει εδώ και 15 ημέρες έτοιμο ήταν μόνο το έντυπο του Ε1.

Αποτέλεσμα είναι τα υπόλοιπα έντυπα να φορτώνονται σταδιακά και οι φορολογούμενοι να περιμένουν προκειμένου να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τη δήλωση τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι και σήμερα Παρασκευή έχουν υποβληθεί 340.177 έντυπα Ε1, 118.284 έντυπα Ε2 και μόλις 24.410 έντυπα Ε3, ενώ πέρυσι τέτοιες ημέρες οι φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί ξεπερνούσαν τα 2.000.000.
Από τα 456.567 εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί τα 110.506 είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο 53.603.779 εκατομμύρια ευρώ, τα 79.228 είναι πιστωτικά και η επιστροφή φόρου φτάνει τα 15.857.956 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 266.833 είναι μηδενικά.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου.
Ωστόσο, όσοι αποφασίσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου.
Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο.
Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3% υπό την προϋπόθεση να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.
Τα νέα Ε1,Ε2 και Ε3 έχουν νέους κωδικούς προκειμένου να αποτυπωθούν σε αυτούς οι ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και τα επιδόματα που έλαβαν εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Στόχος είναι να υπάρχει πλήρης εικόνα ώστε να είναι ευκολότερη η διασταύρωση των στοιχείων από τις φορολογικές αρχές.
Οι νέοι κωδικοί αφορούν όλα τα ποσά που έλαβαν οι φορολογούμενοι από τα μέτρα στήριξης, όπως και τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ειδικότερα οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν μεταξύ άλλων: την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ενίσχυση που δόθηκε στους πληγέντες από τον κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, την αποζημίωση για τις μισθώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, την ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοΐού COVID 19 στον πρωτογενή τομέα, την επιδότηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων και την ωφέλεια από την μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Αρκετά είναι ακόμα οι κενοί κωδικοί στις δηλώσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι είτε να πρέπει να κάνουν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν τα αποδεικτικά των πληρωμών τους προκειμένου να συμπληρώσουν οι ίδιοι τα ποσά, είτε να πρέπει να περιμένουν να συμπληρωθούν αυτόματα.
Πριν λίγες ημέρες η ΑΑΔΕ ενημέρωσε τους φορολογούμενους ότι σχετικά με τη συμπλήρωση των κωδικών 781-782 του εντύπου Ε1 (όπου αναγράφονται ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και συμπληρώνονται προαιρετικά μόνο για την κάλυψη τεκμηρίων):
Έχουν ήδη προσυμπληρωθεί στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τα ποσά που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις εντός του έτους 2020 ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο myTAXISnet, στην πλατφόρμα υποβολής Ε1 (δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων), επιλογή «Ενημέρωση βεβαίωσης αποδοχών», τα ποσά των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 και έχουν καταβληθεί μέσω της ΑΑΔΕ.
Αναμένεται τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού να συμπληρωθούν κατά περίπτωση στους κωδικούς 781/782 του εντύπου Ε1.
Ποσά που έχουν καταβληθεί από άλλους φορείς του δημοσίου (π.χ. Υπουργείο Εργασίας, Τουρισμού κλπ) θα προσυμπληρωθουν στους παραπάνω κωδικούς του Ε1 αμέσως μόλις παραληφθούν τα σχετικά αρχεία.
Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα