Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Οι 5 ασπίδες στις κατασχέσεις της Εφορίας


Πέντε τρόπους ασπίδες απέναντι στις κατασχέσεις της Εφορίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εκατομμύρια των οφειλετών του δημοσίου και να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Μετά τις εκλογές η ΑΑΔΕ έχει αγριέψει και ξεκινά νέο γύρο κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, συντάξεων ενοικίων και άλλων ποσών εις χείρας τρίτων, ενώ συγχρόνως έχει προγραμματίσει και πάνω από 50 πλειστηριασμούς κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, χωραφιών, οικοπέδων κ.λπ.
Η Εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εναντίον 1.441.895 οφειλετών στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, ενώ επικρέμεται η απειλή των κατασχέσεων σε άλλους 608.194 φορολογούμενους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι κατασχέσεις οι οφειλέτες έχουν στη διάθεσή τους πέντε εναλλακτικές, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
  1. Η ένταξη των οφειλών τους σε κάποιας ρύθμιση τμηματικής καταβολής, που είναι διαθέσιμη. Όλα τα χρέη προς την Εφορία μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις ή εάν πρόκειται για έκτακτους φόρους και πρόστιμα σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις. Υποτίθεται, ότι διαθέσιμες είναι και οι ρυθμίσεις για την επανένταξη στις 36-72 και στις 120 δόσεις, αλλά οι κόφτες αφήνουν πολλούς οφειλέτες εκτός.
  2. Η υπόδειξη εντός τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά επιδόματα και παροχές. Για κάθε φυσικό πρόσωπο οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό, σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Φυσικά, τον λογαριασμό αυτόν τον δηλώνει οπωσδήποτε στην ΑΑΔΕ, η οποία, σε περίπτωση οφειλών κατάσχει ποσά, έναντι οφειλών, αλλά αφήνει υπόλοιπο 1.250 ευρώ.
  3. Η καταβολή ποσών στην Εφορία ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη, ακόμη και χωρίς να έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Δηλαδή, στην περίπτωση που οφειλέτης, δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, μπορεί να πληρώνει έναντι του χρέους που έχει στην Εφορία, τα ποσά που έχει τη δυνατότητα να δίνει και να μειώνεται το χρέος του. Παρότι δεν εξοφλεί ολόκληρη την οφειλή και δεν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση, η κίνηση αυτή αξιολογείται θετικά και παγώνει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Η πληρωμή γίνεται με την Ταυτότητα Οφειλής που έχει εκδοθεί για το χρέος.
  4. Η υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης εναντίον του οποίου έχει ήδη επιβληθεί το μέτρο της κατάσχεσης ποσοστού επί του τμήματος του μηνιαίου μισθού του άνω των 1.000 ευρώ έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται και κατάσχεται έναντι χρεών του προς το Δημόσιο, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή.
  5. Η πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολοκλήρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου ληξιπρόθεσμου χρέους ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πωλήσει ακίνητο περιουσιακό στοιχείο το οποίο κατέχει με την προϋπόθεση της παρακράτησης μέρους ή ολοκλήρου του τιμήματος που θα εισπραχθεί προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο για την ολοσχερή ή μερική αποπληρωμή του χρέους. Η Εφορία συναινεί ώστε να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, αλλά από το τίμημα θα παρακρατήσει το ποσό που αναλογεί στο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα