Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές και διευρυμένο ωράριο, η ανατροπή που ταράζει τα νερά στην αγορά


Οι ανατροπές στα ωράρια των καταστημάτων και οι περισσότερες Κυριακές ανοιχτά μαγαζιά αποτελούν ένα μεγάλο «αγκάθι» για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η τροπολογία του περασμένου Απριλίου, που προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με απόφαση δημάρχου (αντί για τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη που ίσχυε ως τώρα) καθώς και επιμήκυνση στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά.
Η τροπολογία προκάλεσε τότε έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου και ειδικά στους κόλπους των εμποροϋπαλλήλων. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές που θεωρούνται τουριστικές, ακόμη και στην Αττική όπως είναι η Γλυφάδα, μεγάλες αλυσίδες ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.
Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ότι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα έχει ένα μεγάλο «αγκάθι» μπροστά του. Θα κληθεί να διαχειριστεί το ζήτημα με τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές αλλά και το διευρυμένο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, που δεν προχώρησε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το θέμα που αναμένεται να ανοίξει η νέα κυβέρνηση. Όπως υπογραμμίζεται υπήρχαν εξαρχής σχέδια για αύξηση του αριθμού των Κυριακών που επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα από 8 σε 16. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια μπήκαν στον «πάγο» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με τα lockdown που διέκοψαν την εμπορική κίνηση με φυσική παρουσία.
Εξάλλου, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολύ... ισορροπημένο χειρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα επιδιώξει μια περαιτέρω σύγκρουση με τους εμπόρους, κυρίως τους μικρομεσαίους, αλλά ούτε με τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα.
Να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής Κυριακές:
  • Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου
  • Τις δύο Κυριακές, πριν την ημέρα των Χριστουγέννων,
  • Την Κυριακή των Βαΐων,
  • Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
  • Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.
Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στον Δήμο Αθηναίων και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος -Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ορίζεται ότι θα είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές και θα τους χορηγείται επιπλέον υποχρεωτικά μια ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της ίδιας εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα