Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για γλυκαντική ουσία που υπάρχει και σε αναψυκτικά διαίτης: Είναι πιθανώς καρκινογόνα - Πότε οι επίσημες ανακοινώσεις


«Καμπανάκι» ειδικών για ένα από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα ζάχαρης στον κόσμο, το οποίο πρόκειται να κηρυχθεί ως πιθανώς καρκινογόνο από κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγές με γνώση της διαδικασίας.
Πρόκειται για την ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης της Coca-Cola μέχρι την τσίχλα Extra της Mars. Αναμένεται να καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το ερευνητικό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η απόφαση του IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της ομάδας, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.
Ο IARC δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτές οι οδηγίες προέρχονται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα πρόσθετα τροφίμων), παράλληλα με τους κανονισμούς των εθνικών ρυθμιστικών Αρχών.
Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις του IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες -που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές- έφεραν αγωγές. Αυτό έχει οδηγήσει σε επικρίσεις ότι οι αξιολογήσεις του IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.
Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τις πρόσθετες ουσίες, επίσης επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης φέτος. Η συνεδρίασή της άρχισε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που ο IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του -στις 14 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα